Nieuwe richtlijnen voor agri-PV gepubliceerd door SolarPower Europe

14.06.2023 Brendan Hadden

Nieuwe richtlijnen voor agri-PV gepubliceerd door SolarPower Europe

Europese branchevereniging SolarPower Europe heeft haar nieuwe richtlijnen voor de duurzame toepassing van agri-PV gepubliceerd. In het rapport wordt beschreven wat de beste werkwijzen zijn voor ontwikkelaars en worden voorbeelden gegeven van bestaande agri-PV projecten.

Volgens SolarPower Europe is een aanpak die uitgaat van multifunctioneel landgebruik belangrijk, bij het voorzien in de vraag naar hernieuwbare energie. Agri-PV kan volgens de koepelorganisatie voor de Europese zonne-industrie hieraan bijdragen, en tegelijkertijd agrarische bedrijven een weerbaarder verdienmodel bieden.

SolarPower Europe stelt dat agri-PV kan leiden tot efficiënter landgebruik, beter gebruik van water en andere natuurlijke grondstoffen, hogere opbrengsten uit gewassen en verbeterde biodiversiteit. Daarnaast zou het een stimulans kunnen zijn voor de lokale economieën in het platteland.

Eerste versie van het rapport
In mei 2021 publiceerde SolarPower Europe de eerste versie van hun richtlijnen voor agri-PV. Solar365 schreef vorige maand ook over de potentie van agri-PV: met slechts 0,7 procent van de landbouwgrond zou PV in 50 procent van de stroomvraag kunnen voorzien.

Een aantal opties om PV met landbouw te combineren zijn door gewassen onder zonnepanelen te verbouwen, zonnepanelen op kassen te leggen, of vee te laten grazen in zonneparken. Zo is GroenLeven onlangs in Olland (Brabant) begonnen met het aanleggen van het grootste zonnepark boven zachtfruit van Europa. Zachtfruit (frambozen, bessen, aardbeien) heeft bescherming nodig van extreem weer, zoals felle zon en harde regen en hagel. Zonnepanelen kunnen deze bescherming bieden. Wel zijn de kosten bij agri-PV hoger en is het dus nog lastig dit rendabel te krijgen in sommige gevallen.

Lees ook: Is agri-PV de oplossing voor het gebrek aan land?

Aandachtspunten tweede versie
In het nieuwe rapport van SolarPower Europe zitten updates van bestaande projecten en is er aandacht voor een aantal nieuwe aspecten van agri-PV.

Het rapport introduceert een ‘Sustainable Agriculture Concept’ (SAC), dat bestaat uit criteria waaraan agri-PV projecten moeten voldoen en richtlijnen voor het voldoen aan die criteria. Daarnaast gaat het over innovatie op het gebied van agri-PV: onderzoeksprojecten, pilots en demonstraties. Ook worden er updates gegeven van een aantal bestaande projecten en is er data beschikbaar wat betreft de opbrengsten, biodiversiteit, sociaal-economische opbrengsten, en water- en landgebruik.