Peakshaving zorgt voor verkleining aansluiting zonneparken

17.12.2020 | Nieuws Joyce Beuken

Peakshaving zorgt voor verkleining aansluiting zonneparken

Onderzoek van Enpuls heeft aangetoond hoe het netgebruik efficiënter kan. De netaansluiting van een zonnepark kan met maar liefst 40% verkleind worden door opwekpieken op te slaan in batterijen. Het fenomeen wordt peakshaving genoemd.  

Op dit moment kampen we met een hoge vraag naar transportcapaciteit op het elektriciteitsnet. Dit komt doordat er in een korte periode een groot aantal zonneparken aansluiting hebben gezocht op het netwerk. Praktijkonderzoek wijst uit dat peakshaving de oplossing biedt. Hierbij worden pieken in de opwek van duurzame elektriciteit niet direct aan het net geleverd maar opgeslagen in een batterij. Het onderzoek vond met name plaats om praktijkervaring op te kunnen doen met het concept.

Pilot in Limburg

Zonnepark Altweerterheide was tussen 1 april en 1 september het hoofdtoneel van de pilot. Het zonnepark beschikte al over een batterij van 600kWh. Normaal gesproken werd deze enkel ingezet door TenneT om de het net te kunnen stabiliseren. Door de opslagmogelijkheden beter te benutten kon de aansluiting van het zonnepark met succes permanent worden verkleind.

Geen obstakels

Een aansluiting van 700 kW levert volgens het onderzoek geen problemen op. Dat is zo’n 50% van het huidige vermogen van het park, zonder dat er dus stroom verloren hoeft te gaan, met dank aan de opslag. Andersom betekent dit dat er 67% meer zonnepanelen zouden kunnen worden geïnstalleerd op de aansluiting zonder dat er sprake is van overbelasting.

Subsidie moet aanmoedigen

Doordat peakshaving voor efficiënter netgebruik zorgt lopen zonneprojecten minder vertraging op doordat ze moeten wachten op een netuitbreiding. Peakshaving heeft dan ook veel potentie. Om peakshaving breed uit te kunnen rollen is het belangrijk dat er subsidie vrij voor wordt gemaakt, stelt Enpuls. De jonge organisatie pleit daarom voor een SDE-subsidie voor uitgestelde levering en andere prikkels die de ontwikkelaars van zonneparken stimuleren om efficiënter met het net om te gaan.

EnplusEnexiselektriciteitsnetwerkcapaciteitpeakshavingopslagbatterijopslagenergieopslagTenneTpiekbelastingenergieopwekking

Bedrijvenregister

Agenda

Training: BASIC INSTALLATIETRAINING FLATFIX

Logo Esdec
2 november 2021
13:00 - 16:00
Esdec Innovation Center

Esdec

Lees verder

Training: Solarbus Demotraining

Logo Wattkraft
2 november 2021
Venlo

Wattkraft

Lees verder

Training: ADVANCED INSTALLATIETRAINING

Logo Esdec
3 november 2021
13:00 - 16:00
Esdec Innovation Center

Esdec

Lees verder

Event: De RES op stoom

3 november 2021
09:00 - 18:00
Rijtuigenloods

RES

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu