Prijswinnend BIPV-project bij Aeres Hogeschool

09.03.2023 Niels van der Horst

Prijswinnend BIPV-project bij Aeres Hogeschool

Hermans Technisolar – voorheen Hermans Techniglaz - kent twee werkgebieden: zestig procent van de activiteiten betreft gebouw-geïntegreerde zonnepanelenprojecten (BIPV: built in PV) en 40 procent van de projecten raakt de infrastructuur, zoals bij geluidswallen, wegenverlichting en bushokjes.

Het bedrijf won met hun zonnepanelenproject op de Aeres Hogeschool in Almere de BIPV-award 2021. De uitreiking daarvan was in 2022. Het gebouw ziet er met de vele panelen en het prachtige groen spectaculair uit. Voorzitter van BIPV Nederland Ruud Derks noemde het ontwerp tijdens de prijsuitreiking “mooi én slim”.

Stichting BIPV Nederland is in 2018 door een aantal ondernemers, kennisinstellingen en brancheorganisaties als samenwerkingsverband opgericht.

Transparantie
Mede-eigenaar van Hermans Technisolar Rik van Ogtrop over het project: “Ons werk bij Aeres is heel mooi zichtbaar en het heeft meerdere functies. Bureau BDG Architecten was goed bekend met zonne-energie, dus dat was heel makkelijk samenwerken.” Als je naar het gebouw kijkt, valt op dat zowel op het dak als aan een van de zijkanten zonnepanelen zijn geplaatst; ook voor ramen van lokalen.

Van Ogtrop: “Alle panelen hebben tweezijdig glas en we hebben de zonnecellen van de panelen voor de ramen iets uit elkaar geplaatst, waardoor ze semi-transparant zijn.” Door de ruimtes tussen de zonnecellen verliezen die panelen weliswaar iets aan capaciteit per vierkante meter maar de lesruimtes krijgen zo wel zonlicht. Die tussenruimte-berekeningen gebeuren aan de teken- en rekentafel.

Uiteindelijk kent dit project vier type zonnepanelen via de eigenschappen groot en klein plus transparant en minder transparant. “Echt leuk dat studenten in een klaslokaal die zonnecellen in de panelen ook kunnen waarnemen. Dat, en het gebruik van al het groen, sluit mooi aan op de onderwijsthema’s (food, nature & urban green) van de hogeschool”, aldus Van Ogtrop.

Uitdaging
Voor Hermans Technisolar was het zaak goed te kijken naar de systeemoptimalisatie en het halen van de gevraagde vermogens, mede in relatie tot de transparantie van de panelen. Dat was belangrijk omdat de Hogeschool alles met elektriciteit zou gaan doen.

“Dat is allemaal goed gelukt,” vertelt Van Ogtrop, “inclusief de doorkoppeling van verschillende zogeheten stringen van panelen wat nog enigszins een uitdaging was. Dat had te maken met de panelen aan de gevel waar we niet altijd even makkelijk bij konden. En in tegenstelling tot op het dak moesten aan de gevel zaken als bekabeling visueel worden weggewerkt.”

De integratie van PV met het gebouw was daarmee zeer geslaagd, wat volgens Van Ogtrop tegelijkertijd ook een compliment is aan het ontwerp van de architect. “We zijn goed in dit type maatwerk,” klinkt van Ogtrop trots.

Hij doelt daarmee op de algehele uitvoering met de afwerking en het uit het zicht houden van de kabels maar ook op de flexibiliteit in de lichtdoorlatendheid van de zonnepanelen. Bij ‘normale’ PV-projecten bestaat die tweede functie niet en is alleen maximalisering van de opwekcapaciteit gewenst. De derde functie bij panelen die in het zicht geplaatst zijn, betreft de esthetiek en uitstraling. Niet onbelangrijk omdat dat ook reclame is voor hun bedrijf.