REPowerEU met PV, Europese Commissie wil PV-capaciteit versneld opschalen

19.05.2022 Jan de Wit

REPowerEU met PV, Europese Commissie wil PV-capaciteit versneld opschalen

De Europese Commissie heeft zijn REPowerEU-plan gepresenteerd. Hierin maakt het duidelijk hoe de Europese lidstaten versneld afstand kunnen nemen van Russische fossiele brandstoffen. Voor de sector nogmaals de bevestiging dat de weg naar een toekomst zonder Russisch aardgas een sterk aandeel zonne-energie kent.

De Europese Commissie stelt voor dat de energiesystemen van Europese lidstaten in 2030 voor 45 procent uit hernieuwbare energie moeten bestaan. Eerder was nog 40 procent voorgesteld.

De doelstelling voor beschikbare PV-capaciteit tegen 2025 wordt verdubbeld en in 2030 moet Europa over 750 gigawatt beschikken. Zonnepanelen op nieuwe publieke, residentiële en commerciële gebouwen worden wat de Commissie verplicht.

Daarbij wijst de Commissie op de dubbele waarde van een hervorming van Europa’s energiesysteem. Aan de ene kant wordt het continent onafhankelijk van Russische fossiele brandstoffen en de manier waarop Rusland deze inzet voor economisch en geopolitiek gewin. Aan de andere kant werkt Europa richting een klimaatneutrale toekomst.