RES-congres groot succes

04.11.2021 Joyce Beuken

RES-congres groot succes

Op woensdag 3 november kon ieder die betrokken is bij de Regionale Energie Strategieën zich melden in Amersfoort voor het eerste RES-congres. Overheden, maatschappelijke organisaties, netbeheerders en andere stakeholders wisselden kennis uit.

“Onze stoutste dromen zijn overtroffen”, daarmee opende Kristel Lammers, directeur NP RES, het congres. Onder de indruk van de opkomst stelde Lammers dat de energietransitie duidelijk leeft. Toekomstdenker Arash Aazami riep aanwezigen op om verder te kijken dan enkel vandaag, de RES 1.0 en de huidige technologie. “Wie van u heeft het nog over het gaspedaal, terwijl u in een elektrische auto rijdt? We duiden het energiesysteem van de toekomst met de taal van nu. We moeten naar een nieuwe taal.”

Taal van nu
Aanwezigen namens Netbeheer Nederland en IPO geven inzicht in het integraal programmeren van het energiesysteem. “Wie van u heeft het nog over het gaspedaal, terwijl u in een elektrische auto rijdt? We duiden het energiesysteem van de toekomst met de taal van nu.”

Nils Rosmuller (lector energie- en transportveiligheid) bestudeerde alle dertig RES’en 1.0 en vond tot zijn verbazing maar weinig over veiligheid terug in de concepten. Bestuurders in de RES-regio’s hebben behoefte aan een integraal veiligheidsadvies, maar voor de Veiligheidsregio’s is niet eenduidig waar zo’n integraal advies aan moet voldoen. Jan van Belzen, van de werkgroep BOVEN (Bestuurlijk Omgaan met Veiligheidsrisico’s van de Energietransitie), maakte een handreiking voor bestuurders en raadsleden over hoe om te gaan met veiligheidsrisico’s van de energietransitie.

Informeren
Het is uiteindelijk aan volksvertegenwoordigers om de concrete beslissingen te maken omtrent de RES. Hoe krijg je hen voldoende geïnformeerd? Monique van Saane, raadslid in Almelo, vertelt over het innovatietraject dat zij samen met Democratie in Actie en collega-raadslid Janice Meerenburgh heeft opgezet, waardoor Twentse volksvertegenwoordigers op geheel eigen wijze een plekje kregen in het proces naar de RES 1.0. En voor het eerst regionaal hebben samengewerkt in het kader van de RES.

Als energiecoöperaties, gemeenten en projectontwikkelaars elkaar begrijpen en ieder kunnen doen waar zij goed in zijn, is er veel moois te realiseren, ervaart Olof van der Gaag van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie. “Wanneer je samen om de tafel gaat zitten, blijkt dat projectontwikkelaars ook gewoon mensen zijn die de wereld beter willen maken, en dat ambtenaren graag bereidwillig meewerken aan het mogelijk maken van projecten.”

Siward Zomer van Energie Samen kan enige emotie niet bedwingen als het gaat om de opmerking dat politici inwoners schofferen als zij hun mening niet overnemen. “Politiek en bestuur luisteren naar inwoners”, zegt hij. “Maar dat betekent niet dat zij inwoners schofferen als zij uiteindelijk anders beslissen. Zo zit de democratie in elkaar. Het individuele belang van een inwoner speelt daar een rol in, maar geeft niet altijd de doorslag.”