Ronde hoeken geen probleem

05.02.2021 Nicolien van Loon

Ronde hoeken geen probleem

In de zoektocht naar geschikte oppervlakken om zonne-energie op te wekken is de plaatsing van panelen op gebouwen (BIPV), voertuigen (VIPV) en infrastructuur (IIPV) een slimme en noodzakelijke oplossing. De unieke kwaliteiten van thin film panels sluiten hier naadloos bij aan.  Doordat het materiaal en daarmee het maakproces verschilt van traditionele panelen kunnen de cellen op elk gewenst oppervlak en elke gewenste vorm geplaatst worden. Zo kunnen ze bijvoorbeeld geïntegreerd worden met bestaande producten. En dat is waar het pas écht interessant gaat worden. 


Jef Poortmans (Programma Directeur PV bij imec) ziet duidelijk voordelen, maar ook uitdagingen. Tijdens Solliance Day 2021 bood hij de aanwezigen een overzicht van de verschillende toepassingen.


BIPV
Ongeveer 1/3 van alle energie wordt gebruikt in gebouwen en deze energievraag is groeiende. Thin film panels kunnen integraal op het gebouw worden aangebracht. De esthetische kwaliteiten van thin film, onder andere de optie om deze in verschillende kleuren te leveren, maken het laagdrempeliger voor architecten om deze mee  te nemen in hun ontwerpen. Een ander voordeel is het gewicht, dat veel lager is dan bij traditionele panelen. Daarmee worden applicaties op zwakkere daken ineens wel mogelijk.


VIPV
De gemiddelde elektrische auto legt 291km af voordat de batterij opgeladen moet worden, wat zelfs met een snellader al gauw een half uur duurt. Thin film panels kunnen naadloos opgaan in het exterieur van de auto, waardoor de auto langere, ononderbroken afstanden kan afleggen. Uitdagingen hierbij zijn om dit op dusdanige manier te integreren dat het de schokvrij en slijtvast is. Daarnaast verplaatst een auto zich, wat betekent dat er constant verandering in de hoeveelheid te absorberen zonlicht is.


IIPV
Niet alleen voertuigen, ook de infrastructuur eromheen ingezet worden als oppervlak. Bestaande geluidsschermen kunnen eenvoudig voorzien worden thin film panels. En ook wegdek zelf biedt kansen. Een bedreiging voor de panelen is hier niet alleen de belasting van het verkeer, ook moedwillige vernieling is helaas iets om rekening mee te houden.

AgriPV
Voor de landbouwsector zijn zonnepanelen soms een controversieel thema. Een van de obstakels is de opoffering van land en licht aan zonnepanelen. Naast de flexibele applicatiemogelijkheden bieden thin film panels ook de optie om semitransparant te zijn, waardoor de inbreuk op de behoeftes van de gewassen geminimaliseerd wordt. Ook het lichte gewicht maakt dat meer oppervlakken nu wel geschikt zijn.  


Floating
Als laatste valt er nog terrein te winnen op het gebied van offshore. Het voordeel van energiewinning boven water is drieledig. Allereerst blijft de temperatuur van de panelen laag doordat de wind en het water voor verkoeling zorgen. Ten tweede helpen de panelen het verdampen van water tegen te gaan. En ten derde valt er extra winst te behalen door de reflectieve kenmerken van water te benutten door het gebruik van bifacials. De constructie wordt vergemakkelijkt door het lichte gewicht waar rekening mee gehouden moet worden. Bij toepassingen op water is het wel zaak om nauwgezette aandacht te besteden aan de omhulling van de panelen en de algehele architectuur van de elektriciteit.


Thin film panels lijken niet alleen het antwoord op het oppervlaktevraagstuk, maar zijn ook een belangrijke factor in het behoud van de Europese pv-productie. Dit kwam naar voren tijdens Solliance Day 2021, het webinar georganiseerd ter ere van het tienjarig bestaan van kenniscentrum Solliance.