Samsom: 'Nederland is niet concreet genoeg met waterstof'

09.04.2021 Jan de Wit

Samsom:

De Nederlandse overheid kan aanspraak maken op vele Europese miljarden voor de energietransitie, zegt Diederik Samsom in het AD. Een groot deel van het Europees Herstelfonds van 750 miljard euro is bedoeld voor de energietransitie, maar Nederland heeft nog geen plan ingediend. Samsom heeft een suggestie waar het geld naartoe kan; “Gebruik het voor publieke investeringen, zoals het gasnet geschikt maken voor waterstof.”

Diederik Samsom, tegenwoordig kabinetschef van eurocommissaris Frans Timmermans, ziet dat bedrijven in Nederland plannen indienen om aanspraak te maken op Europees investeringsgeld. De overheid blijft nog achter en dat valt niet bij iedereen in goede aarde. Het AD merkt op dat Koplopers Nederland Waterstofland, een coalitie van tachtig bedrijven, concrete stappen gaat zetten als een Nederlands plan uitblijft.

Het is volgens Samsom belangrijk dat Nederland niet alleen inzet op wind- en zonne-energie. “Daarmee heb je nou eenmaal te maken met pieken en dalen in de productie. Overtollige stroom kun je omzetten in waterstof en opslaan.” Zo kan het ook weer fungeren als vervanger van aardgas, olie en kolen. “Net als dat waterstof voor de productie van staal, kunstmest en cement kan dienen”, laat Samsom het AD weten.

Wacht niet af
Waterstof als brandstof zou ook een uitkomst kunnen zijn voor vrachtvervoer. De batterijen in elektrische auto’s zijn niet krachtig genoeg voor vrachtwagens. Hier is het zaak dat overheid en bedrijfsleven investeren stelt Samsom. “Bedrijven moeten niet wachten totdat de overheid in infrastructuur heeft geïnvesteerd en ze subsidies aanbiedt om met waterstof aan de slag te gaan. Neem zelf ook risico.”

In het nuanceren van dat risico biedt hij nog een aardige vergelijking. “We hoeven niet allemaal Elon Musk te zijn, maar het bedrijfsleven moet wel flinkere stappen gaan zetten.” Dat gaat lonen denkt Samsom: “Kijk maar naar Rutte II, toen trokken we 13 miljard euro subsidie uit voor windenergie. De prijs daalde zo hard dat maar 4 miljard euro nodig bleek. Dat kan ook met de prijs voor waterstof gebeuren.”