SEAVOLT ontwikkelt zon-op-zee

16.05.2023 Simone Tresoor

SEAVOLT ontwikkelt zon-op-zee
©SEAVOLT

Begin deze maand presenteerde Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie, een reeks maatregelen waarmee hij verwacht de doelstelling te gaan halen van 60 procent CO2-reductie in 2030, ten opzichte van 1990. Ook verraste hij met een doelstelling van 3 gigawatt offshore solar – of zon-op-zee – in 2030. SEAVOLT is een van de weinige bedrijven die zo'n concept ontwikkelt, maar wat is het voordeel van zulke kwetsbare technologie op zee?

De Belgische partners Tractebel, DEME en Jan De Nul introduceren SEAVOLT, een nieuw merk van drijvende zonne-energietechnologie op zee. De gepatenteerde technologie is het resultaat van gezamenlijk onderzoek en ontwikkeling door het combineren van de expertise van zonne-, milieu-, en offshore-experts.

Vier jaar geleden begonnen de partners, in samenwerking met de Universiteit Gent, met het onderzoeksproject MPVAQUA (Marine PV Aquaculture). Een concept voor een drijvend systeem op zee werd ontwikkeld samen met een eerste onderzoek naar de effecten op het ecosysteem. Momenteel zijn de partners bezig met de ontwikkeling van een testinstallatie die deze zomer voor de Belgische kust geplaatst zal worden.

De SEAVOLT-technologie kan de zware omstandigheden op zee doorstaan en zo grote oppervlakken geschikt maken voor zonnepanelen boven het water, terwijl de panelen beschermd zijn tegen de golven. Zo kan de ruimte tussen windmolens op zee beter worden benut en kunnen de elektriciteitskabels van de windmolenparken naar land dubbel worden gebruikt. Ook maakt het modulaire ontwerp het mogelijk om gemakkelijk aanpassingen te doen aan verschillende locaties en eisen.

De compatibiliteit tussen wind- en zonne-energie
Nu autoriteiten duaal gebruik op zee toestaan en de netwerkinfrastructuur een goed potentieel toont voor gecombineerd gebruik, biedt de toevoeging van drijvende zonnepanelen aan bestaande en toekomstige windmolenparken op zee een kans om grote volumes extra hernieuwbare energie toe te voegen.

“Op dezelfde manier als we de verschuiving van windenergie op land naar zee zagen, zien we nu de extensie van het hele energiesysteem naar offshore locaties", stelt Philippe Van Troeye, CEO bij Tractebel.

"Samen met de productie van groene brandstof op zee, energie-eilanden op zee en interconnectoren en mogelijke opslagoplossingen voor energie, geloven we dat drijvende zonnepanelen op zee een belangrijke rol gaan spelen in de versnelling van de energietransitie. Hoewel deze technologie in de kinderschoenen staat, zijn we ervan overtuigd dat we met zulke sterke partners aan boord SEAVOLT elke mogelijke kans tot slagen geven.”

Philippe Hutse, offshore director bij Jan De Nul Group, voegde hieraan toe: “SEAVOLT is een betrouwbare, kosteneffectieve en milieuvriendelijke oplossing. De mariene drijver kan zelfs in de zwaarste offshore-omstandigheden worden ingezet.”