Solar Powervrouw: Anje Hoogland

16.03.2021 Team Solar365

Solar Powervrouw: Anje Hoogland

Anje Hoogland is een van de eerste journalisten van Solar365 en Warmte365. Na meer dan 100 artikelen te hebben geschreven verlaat ze nu de sites voor een nieuw avontuur, maar niet zonder een lichte spijt. "In deze sector gebeurt zo veel, ik ben razend benieuwd hoe zich dat de komende jaren ontwikkelt."

Anje begon haar journalistieke carrière bij de Amsterdamse redactie van De Telegraaf. Niet alleen hield ze de politiek scherp met reportages over zaken als veiligheid of woonbeleid, ze zorgde er ook voor dat gewone Amsterdammers in beeld kwamen in haar eigen rubriek 'Stadsmensen.' Later schreef ze nog voor verschillende andere kranten, maar ze werkte ook jarenlang als reisleider in verre landen als China, Vietnam en Maleisië. Hierbij kwam haar talent van pas om haar hoofd koel te houden en snel oplossingen te verzinnen bij calamiteiten, maar vooral ook haar sociale kant, waarmee ze altijd weer een goede sfeer wist te creëren zodat al haar reizigers een onvergetelijke vakantie konden beleven.

Reizen zit er voor de meeste Nederlanders al een tijdje niet meer in, maar gelukkig weet Anje zelfs sfeer te maken vanuit haar thuiswerkplek. De meeste lezers van Solar365 zullen Anje kennen van haar analyses over de toekomst van SDE++, haar serie 'Solar Powervrouwen,' of haar recente uitgebreide serie interviews met politieke partijen. Maar op het kantoor van Solar365 en Warmte365 (en de vakbeurzen Solar Solutions International en Duurzaam Verwarmd) is ze net zo geliefd vanwege haar videoserie 'Geit in de Tuin,' een wekelijks kijkje in de soms vreemde hobby's van haar collega's waarmee Anje van iedere maandag weer een feestje maakte.

Barbies op reis

Anje heeft zelf ook een enigszins aparte hobby: ze maakt foto’s van Barbies op vreemde plekken, het liefst in verre landen. Deze hobby vloeide voort uit een bezoek dat ze bracht aan ‘The Affordable Art Fair’. Daar zag ze een fantastische foto gemaakt door een Franse fotograaf van twee Barbies staand  in een vijver. Ze was meteen verkocht en wilde de foto kopen. Helaas bleek ‘the Affordable Art Fair’  toch wat meer ‘unaffordable’ dan gedacht; er hing een prijskaart van 6000 euro aan. Gelukkig bleek ze niet voor één gat te vangen en onder het mom van ‘beter goed gejat dan slecht verzonnen’, schafte ze een goede camera en een batterij Barbies aan die voortaan meegingen in haar koffer tijdens haar werk als reisleider. Het gevolg is een collectie van wel honderd Barbie-foto’s: Barbie op de Chinese Muur, Barbie in New York, Barbie aan de rand van het zwembad op Ibiza, the sky was the limit.

Duurzaamheid was altijd al een interesse van Anje, maar toch heeft haar tijd bij Solar365 er niet toe geleid dat ze zelf veel groener is gaan leven. "Ik weet niet waar ik zonnepanelen kwijt zou moeten in mijn appartementje in de Pijp," zegt ze hier zelf lachend over. "Door de coronatijd heb ik laatst een auto gekocht, dus eigenlijk gaat het alleen maar de verkeerde kant op. Dat neemt niet weg dat ik de sector razend interessant ben gaan vinden. De zonnewereld is zo snel aan het groeien dat er steeds meer bijzondere mensen met nieuwe verhalen en technieken bij komen. Die energie is heel kostbaar en ga ik erg missen."

Bierbrouwer

Want dat is namelijk de aanleiding voor dit artikel: volgende maand gaat Anje Solar365 en Warmte365 verlaten, en begint ze aan een nieuw avontuur bij Heineken. Ze wordt verantwoordelijk voor de interne communicatie van de bierbrouwer, waar ze zowel artikelen zal schrijven als videoreportages zal maken. "Er is nog zoveel in de solar-wereld dat ik had willen onderzoeken, maar dit was een kans die ik niet kon laten schieten. Maar ik zal het team van Solar365 en de lezers enorm missen, en ben van plan bij de komende editie van Solar Solutions in ieder geval persoonlijk afscheid te nemen."

Het gevoel is bij team Solar365 geheel wederzijds, en we wensen Anje alle goeds bij haar nieuwe avontuur!