Solarfields slaat alarm over SDE++

23.09.2020 Norbert Cuiper

Solarfields slaat alarm over SDE++

Projectontwikkelaar Solarfields maakt zich zorgen over de SDE++. De nieuwe subsidieregeling voor duurzame energie staat vanaf 24 november ook open voor CO2-opslagprojecten, waardoor de kans bestaat dat er veel minder budget overblijft voor zonne-energieprojecten.

De subsidieregeling SDE++ is in de Staatscourant gepubliceerd. Met deze regeling stimuleert het ministerie van Economische Zaken en Klimaat de vermindering van CO2-uitstoot. Dit wordt gerealiseerd door de productie van duurzame energie en vermindering van de inzet van aardgas in Nederland. De SDE++ is een exploitatiesubsidie. Dit betekent dat duurzame energieproducenten subsidie krijgen voor de geproduceerde duurzame energie of de verminderde uitstoot van CO2. “De SDE++ levert een belangrijke bijdrage aan het kosteneffectief realiseren in het streven van het kabinet naar 49 procent CO2-reductie in 2030 ten opzichte van 1990,” meldt minister Wiebes.

Budget 5 miljard

De SDE++ wordt opengesteld vanaf 24 november tot 17 december. Het budget is 5 miljard euro. Nieuw is dat de subsidieregeling vanaf 24 november dit jaar ook openstaat voor projecten in afvang en opslag van CO2, ook CCS (Carbon Capture and Storage) genoemd. Bij CCS wordt CO2 bij industriële ‘schoorstenen’ afgevangen en in lege gasvelden onder de zee gestopt. Deze techniek is dit jaar voor het eerst opgenomen in de SDE++, nadat minister Wiebes had aangegeven de regeling te willen verbreden om ook andere technieken toe te laten die bijdragen aan CO2-reductie.

Zorgen Solarfields

Solarfields maakt zich echter ernstig zorgen over de consequenties voor de zonne-projecten, meldt de projectontwikkelaar op haar website. In het klimaatakkoord staat dat de industrie tot 550 miljoen euro per jaar uit de SDE-subsidie mag claimen. Een CCS-project krijgt 15 jaar een subsidiebeschikking van 15 jaar, dus dat is 550 maal 15 is 8,25 miljard euro. Solarfields: “Wij zijn niet tegen CCS, maar in theorie is het mogelijk dat, ondanks afspraken in het Klimaatakkoord, die volledige CCS-capaciteit in anderhalve SDE-ronde zal worden vergeven. Dat dreigt volgens onze informatie nu te gebeuren en daar zit onze nadrukkelijke zorg met het oog op duurzaam groen herstel na de coronacrisis.”

Schot voor CCS, hoger budget

Door CCS zullen zonneprojecten minstens een jaar tot de volgende SDE-ronde moeten wachten, concludeert Solarfields na eigen analyse en een rondgang langs experts. Volgens Solarfields zijn meerdere oplossingen mogelijk voor dit probleem. De projectontwikkelaar stelt voor om in elk geval een ‘schot’ in te stellen voor CCS in de SDE++, om ruimte over te laten voor technieken zoals zon en wind. Ook zou het budget van de SDE++ in de aankomende rondes worden verhoogd. Dit zou volgens Solarfields kunnen met de 680 miljoen euro die met Prinsjesdag vanuit de SDE naar de algemene middelen is gesluisd, om een duurzaam herstel na de coronacrisis te bevorderen.

Webinar

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland houdt op 30 september een webinar over de SDE++.

Foto: Solarfields

Bronnen: RVO,