Beschermd tegen de zon met zonnepanelen

10.05.2024 Gijs de Koning

Beschermd tegen de zon met zonnepanelen
©Solarsol

Ecoplant komt voor deze zomer met een nieuw product: de Solarsol. De Solarsol werkt als een parasol en is gemaakt van zonnepanelen. De Solarsol kan direct via het stopcontact worden aangesloten om zo energie op te wekken. De Solarsol biedt op zonnige dagen waar een beetje schaduw wel prettig is, op deze manier een mooie dubbel functie. Hans Veenemans, bedenker van de Ecoplant en de Solarsol, licht toe hoe hij op het idee kwam en waar de Solarsol kan worden toegepast. 

De Solarsol parasol komt voort uit de Ecoplant. De Ecoplant is te vergelijken met een grote “bloem van zonnepanelen”, waarbij de stevige steel is uitgerust met omvormer, elektronica en batterijopslag. Zodoende kan de Ecoplant overal on- en offgrid geplaatst worden in de tuin, op parkeerplaatsen of waar hier maar ruimte voor is. De Ecoplant draait zijn zonnepanelen automatisch op de zon om een optimaal rendement te behalen. De Solarsol is eigenlijk een uitgeklede versie van de Ecoplant. De Solarsol heeft wel de bloemvorm van zonnepanelen maar niet de mogelijkheid om automatisch mee te draaien met de zon. De Solarsol is hierdoor een stuk lichter en hanteerbaarder.

De instapvariant van de Solarsol parasol bestaat uit zes driehoekige bifaciale zonnepanelen met elk een vermogen van 100 wattpiek. Het vermogen van de goedkoopste versie van de Solarsol parasol is 600 wattpiek. Dit betekent dat hij gewoon in het stopcontact mag worden gestoken om de zonne-energie kwijt te kunnen op het net. Verder is de Solarsol voorzien van een eigen stopcontact, verlichting en audio. Zo kan hij gemakkelijk in de tuin of op het balkon worden geplaatst om bescherming te bieden tegen de zon of de regen.

De Solarsol is een stuk slimmer dan hij op het eerste gezicht lijkt. Veenemans licht toe waarom: “Stel je zit onder de parasol een boek te lezen, en na een poosje kijk je op en zit je in de volle zon. Dan ga je je parasol draaien zodat je weer lekker in de schaduw zit. Zo blijft de Solarsol bij gebruik gericht op de zon.” Door de Solarsol als parasol te ontwerpen wordt het rendement bepaalt door de behoefte van de gebruiker om in de schaduw te zitten.

Inspiratie
Veenemans vertelt dat hij op het idee kwam voor de Solarsol-parasol toen zijn moeder bij hem kwam om te praten over de Ecoplant. “Ze vertelde dat de Ecoplant uitstekend werkte en op de zon gericht stond. Ik vroeg mij af hoe ze dat wist, want niemand gaat zo precies richting de zon kijken, dan word je half verblind. Maar mijn moeder keek niet naar de zon, ze keek naar de schaduw. En toen bedacht ik me dat de Ecoplant niet alleen suntracking maar ook shadowtracking is.”

Ook kwam er een verhelderende opmerking uit Namibië bij een project van de Ecoplant. Veenemans: “Er kwam iemand naar mij toe die zei:  ‘Dat zonvolgend, vind ik toch wel erg duur. De zon die doet het hier toch wel en de mensen, die vinden het allemaal prima. Dus ik vind wel iemand die, eventueel met een bezemstok, dat apparaat zo af en toe een slag kan geven, zodat die net weer iets beter op de zon staat.’” Deze opmerking gaf Veenemans de inspiratie om een ’ poor man’s solution’ te ontwikkelen voor de Ecoplant, die goedkoper in de aanschaf is en breed inzetbaar.

Ook zag Veenemans al eerder dat mensen de Ecoplant gebruikten om lekker in de schaduw te kunnen zitten, en omdat het een stroompunt in de tuin biedt. Zo ontstond het idee voor een parasol van zonnepanelen.

Multifunctioneel
Volgens Veenemans is het belangrijk dat zijn producten multifunctioneel zijn. Zo biedt de Solarsol niet alleen schaduw maar zijn er ook een aantal extra functies aan toe gevoegd om deze nog aantrekkelijker te maken. Tussen de panelen zit er bijvoorbeeld ledverlichting verwerkt zodat er ook op de zomeravonden onder de parasol gezeten kan worden. Verder kan de Solarsol-parasol voorzien worden van speakers, een stopcontact en een solartafel om direct te kunnen profiteren van de zonne-energie.

De Solarsol kan worden aangeschaft met een batterij, een kleine koelkast en een tafel waarmee een telefoon draadloos kan worden opgeladen. Wanneer de Solarsol niet meer gebruikt hoeft te worden kan hij gemakkelijk worden opgevouwen in een bijpassende doos om bij de eerste zonnestralen van de lente weer tevoorschijn te komen.

Enthousiasmeren voor de energietransitie
Veenemans deelt graag zijn enthousiasme voor slimme oplossingen in de energietransitie. Het bedrijf van Veenemans geeft lessen op scholen waar jongeren samen een Ecoplant in elkaar kunnen zetten. De motivatie hiervoor komt ook voort uit de noodzaak om goede technische mensen op te leiden om de energietransitie in de toekomst ook door te kunnen zetten. Ook deelt Veenemans een verhaal over een Ecoplant bij een Cruyff Court in Amsterdam. “Ik was daar op bezoek. Komt er een jongetje naar me toe en hij begint te vertellen over de Ecoplant. Hij zei dat ze daar erg trots zijn op de Ecoplant omdat hij lijkt op een ‘grote bloem’ en omdat hij wifi geeft.”

Veenemans sluit af met: “Het is maatschappelijk gezien erg belangrijk dat we nu jongeren enthousiasmeren om mee te denken in de energietransitie. De afgelopen generaties hebben het erg makkelijk gehad met het verbranden van fossiele brandstoffen, maar we moeten de klimaatverandering serieus nemen. Onze rivieren warmen steeds verder op en er is dadelijk geen weg meer terug. Dus zet ik mij vol enthousiasme in om iedereen zowel maatschappelijk als technisch te betrekken bij de kansen van de energietransitie.”