SolarPower Europe stelt verbeterde cyberveiligheidsmaatregelen voor

18.07.2024 Asma Lgamawi

SolarPower Europe stelt verbeterde cyberveiligheidsmaatregelen voor
©SolarEdge

Met een elektrisch en digitaal energiesysteem kunnen Europeanen 32 miljard euro besparen tegen 2030 en tot 160 miljard euro tegen 2040, stelt SolarPower Europe. Digitalisering van het energiesysteem kan de efficiëntie van energiecentrales verhogen door een beter beheer van energie om vraag en aanbod beter op de netcapaciteit af te stemmen. SolarPower Europe heeft een voorstel gepubliceerd voor verbeterde cyberveiligheidsmaatregelen die specifiek gericht zijn op de zonne-energiesector.

Digitalisering heeft valkuilen, zoals kwetsbaarder zijn voor cyberaanvallen die kunnen leiden tot diefstal of manipulatie van data, verstoring van elektriciteitscentrales of destabilisatie van het elektriciteitssysteem. Op dit moment blijven de risico's beperkt, maar SolarpPower Europe dringt er bij de overheid en de industrie op aan om voorbereid te zijn. Daarom heeft SolarPower Europe opgeroepen tot verbeterde cyberbeveiligingsmaatregelen in hun nieuwe position paper over cyberbeveiliging.

SolarPowerEurope dringt er bij overheden op aan om de vereisten in de richtlijnen voor de beveiliging van netwerkinformatie aan te scherpen en de zichtbaarheid van risico's op laagspanningsnetten in het EU- en nationale kader te vergroten. NIS2 is een EU-richtlijn voor een hoog gezamenlijk niveau van cyberbeveiliging in de Unie.

Cybersecurity moet op productniveau worden versterkt via de Cyber Resilience Act. Dit heeft betrekking met elektrische producten in verbinding met het elektriciteitsnet zoals omvomers en EV-laders.

Grote elektriciteitscentrales krijgen te maken met een aantal verplichtingen. Kleinere energiecentrales zullen zich moeten houden aan enkele standaardmaatregelen. SolarPower Europe pleit er ook voor dat operationele gegevens van PV-energiecentrales in de EU moeten blijven of in rechtsgebieden die vergelijkbare beveiligingsniveaus kunnen garanderen.