Stijgende vraag naar N-type zonnepanelen duwt de Mono PERC-paneelprijs naar beneden

10.05.2023 Jan de Wit

Stijgende vraag naar N-type zonnepanelen duwt de Mono PERC-paneelprijs naar beneden
©JA Solar

Hoewel de Chinese export van zonnepanelen fors is toegenomen blijft de siliciumprijs gestaag zakken. De Chinese economie trekt langzamerhand weer aan na alle lockdowns en de trage herstart, maar recessieangst houdt een echt prijsherstel nog tegen concludeert Gerard Scheper, CEO van European Solar. “Daarbij zie je dat Mono PERC-panelen steeds meer terrein verliezen ten opzichte van N-type zonnepanelen.”

Begin dit jaar kregen de siliciumleveranciers het nog voor elkaar om onderling prijsafspraken te maken en de siliciumprijs zo kunstmatig hoog te houden. Maar dat hield geen stand doordat de Chinese vraag lang tegenviel en er ter compensatie genoeg Europese orders moesten worden binnengehaald.

In maart werd er voor 7,49 gigawatt aan zonnepanelen geëxporteerd, 164,6 procent meer dan in maart 2022. Tegelijk daalde de siliciumprijs in maart met 11,97 procent. Eigenlijk daalden alle prijzen van de belangrijkste grondstoffen en onderdelen, behalve van de wafers, waarvan nog altijd een tekort is.

“Veel van die prijsdaling zit aan de ene kant in een stukje recessieangst en aan de andere kant in de strijd tussen Mono PERC-panelen en de N-type zonnepanelen”, stelt Scheper. “De stijgende vraag naar N-type zet zich door, maar er is nog te weinig aanbod. Om klanten te verleiden worden de prijzen van Mono PERC-cellen en -panelen verlaagd.”

Door deze deels kunstmatige en deels marktgedreven daling, de opgeloste havencongestie, de zeer lage containerprijs en de stabiele wisselkoersen van de dollar, euro en renminbi neemt de export wel fors toe. “Het is tijd om weer eens een langeretermijnplanning te maken, want voorlopig lijkt het weer wat stabieler te worden, mits die sluimerende recessie er niet écht komt.”

De vraag is alleen in welke omvang moet worden ingekocht, want de enorme stormloop die tijdens de energiecrisis werd veroorzaakt door huishoudens lijkt voorbij. “Installatiebedrijven merken een teruglopende vraag vanwege de gedaalde energieprijzen. Dat merk je nu nog niet zo vanwege de enorme orderlijst die ze nog hebben, maar die wachtrij lijkt wel langzaam op te drogen.”

Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking tussen Solar365 en onderzoeksbureau European Solar. Het volledige rapport kunt u hier verkrijgen of via deze video-update bekijken.


Technologische ontwikkeling én productieschaling gaan hard
De TOPCon-cellen waarmee een N-type zonnepaneel wordt opgebouwd degraderen minder snel dan Mono PERC-cellen en bieden meer vermogen en efficiëntie. Dit komt omdat het materiaal waarvan TOPCon-cellen worden gemaakt zuiverder is en daardoor beter geleid.

“Het N-type zonnepaneel is inmiddels een volwassen techniek, maar het aanbod is nog iets te laag ten opzichte van de vraag. Toch zul je in december zien dat zo’n 30 procent van de geleverde Chinese zonnepanelen van het N-type zullen zijn. Veel fabrikanten bouwen nu snel fabrieken bij of om, om maar aan die snel stijgende vraag te voldoen”, ziet Scheper.

Hoewel de techniek volwassen en de productiecapaciteit snel wordt opgeschaald stelt Scheper dat de door hem voorspelde opvolgende techniek eraan komt. En de volgende ook alweer. De eerste opvolger is de zogeheten heterojunctie technologie (HJT), een combinatie van PERC-cellen met daarop een laagje dunne film-PV.

Waar lang gedacht is dat N-type en HJT-zonnepanelen tegelijk op de markt zouden komen en elkaar zouden gaan beconcurreren, lijken HJT-panelen vooral de opvolger van N-type te worden. N-type bleek namelijk sneller op te schalen, maar HJT-panelen kunnen hogere rendementen halen.

“Fabrikanten willen meer onderscheidend worden van elkaar en zetten daarom in op meer vermogen per vierkante meter in plaats van groot, groter, grootst. Dat is namelijk waar het dichtbevolkte Europa om vraagt. Mono PERC-zonnepanelen kunnen tot 410 wattpiek, N-type tot 425 wattpiek, HJT tot 435 wattpiek en ABC-panelen die daar weer na komen zouden tot 450 wattpiek moeten kunnen halen.”

Deze all-back-contact (ABC’s) zonnepanelen bestaan uit zonnecellen waarvan de voorkant volledig zwart is zonder elektroderasterlijnen, waardoor deze 100 procent van het zonlicht ontvangt. Aiko Solar brengt al ABC-zonnepanelen op de markt met een efficiëntie van 23,6 procent. Deze claim is bevestigd door Technischer Überwachungsverein Süd, een van de drie grote Duitse keuringsdiensten, zo meldt Taiyang News.