Stijging terugleverkosten tien procent: ACM doet onderzoek naar redelijkheid
14.03.2025 Gijs de Koning

Volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM) zijn de terugleverkosten voor huishoudens met zonnepanelen die deze maand een nieuw energiecontract afsloten met tien procent gestegen ten opzichte van de afgelopen maand. Ook ziet de ACM een stijging in de prijzen voor elektriciteit en gas bij de vaste contracten. De waakhond zegt onderzoek te gaan doen naar de redelijkheid van de stijgende teruglevertarieven.
Wanneer huishoudens met zonnepanelen stroom terugleveren aan het net moeten zij hiervoor terugleverkosten betalen omdat de netbeheerder kosten moet maken om relatief goedkope stroom van de zonnepanelen te salderen tegen de duurdere stroom in de winter. Eerder besloot de ACM al dat de door de energieleveranciers gerekende terugleverkosten niet onredelijk zijn.
De ACM stelt dat ze wederom onderzoek doet naar “de manieren waarop leveranciers de kosten voor zonnepanelen verwerken in hun tarieven en verwacht de uitkomsten van dit onderzoek over enkele maanden te publiceren.”
Naast een stijging in de tergleverkosten meldt de waakhond ook dat bij elf energieleveranciers negatieve netto terugleververgoedingen zijn geconstateerd. De prijs die zonnepanelenbezitters krijgen voor hun overschot aan teruggeleverde zonnestroom ná salderen is dus bij een groot gedeelte van de energieleveranciers negatief. Dit is volgens de ACM bij wet momenteel niet verboden zolang dit niet leidt tot onredelijke tarieven. De ACM kijkt hierbij naar het totale tarief dat de consumenten moeten betalen en niet naar de individuele onderdelen.
Door de stijging in de kosten zijn zonnepaneeleigenaren bang dat hun zonnepanelen straks niks meer waard zijn. De ACM benadrukt dat dit niet het geval is. Zonnepanelen zullen gedurende hun gehele levensduur een lagere energierekening opleveren. Met de gelijktijdigheid van de opwek en het verbruik wordt bij een gemiddeld huishouden namelijk al zo’n dertig procent van de opgewekte zonne-energie direct gebruikt. Hier komt de energieleverancier dus niet aan te pas.
De ACM stelt dat ze ook na 1 januari 2027, wanneer de salderingsregeling komt te vervallen, zal blijven handhaven op de redelijkheid van de tarieven.