Terwijl uitstoot hoger ligt, is Urgenda-doel 2020 toch gehaald

09.02.2022 Simone Tresoor

Terwijl uitstoot hoger ligt, is Urgenda-doel 2020 toch gehaald

In 2020 lag de uitstoot van broeikasgassen 25,5 procent lager dan in 1990, blijkt uit de definitieve emissiecijfers van het CBS en het RIVM. Dit werd vooral veroorzaakt door de sluiting van kolencentrales, maar ook door minder wegverkeer door de pandemie. Hiermee is de doelstelling uit het Urgenda-vonnis gehaald, schrijft NRC.

Het Urgenda-doel vloeit voort uit de gelijknamige klimaatzaak van 2015 waarbij de rechter besliste dat de Nederlandse broeikasuitstoot in 2020 minstens 25 procent lager moest zijn vergeleken met 1990.

Uitstoot elektriciteitssector met bijna 40 procent gedaald
Het CBS berekende dat de elektriciteitssector zijn uitstoot tussen 2015 en 2020 met bijna 40 procent heeft teruggebracht door het sluiten van kolencentrales. Uitstoot door kolencentrales is in dezelfde periode met 80 procent afgenomen. Door het thuiswerkadvies gedurende dit jaar werd er 15 procent minder verkeer geregistreerd en doordat 2020 een relatief warm jaar was, hebben huishoudens minder gas verstookt.

Richtlijnen VN-klimaatpanel leidend
De richtlijnen van het VN-klimaatpanel IPCC zijn leidend om te zien in hoeverre aan de Urgenda-doelen wordt voldaan. Deze cijfers houden echter niet volledig rekening met uitstoot door verbranding van biomassa of met uitstoot door lucht- en zeevaart. Als hier wel rekening mee zou worden gehouden ligt de Nederlandse uitstoot flink hoger.

De emissie door alle Nederlandse economische activiteiten ligt ruim 20 procent hoger dan de uitstoot volgens IPCC-berekeningen, schrijft het CBS. Uitstoot voor de productie van goederen en diensten die Nederlanders kopen in het buitenland, ligt bijna 40 procent hoger dan de uitstoot volgens IPCC-berekeningen. In de lente van 2021 kwam  de uitstoot weer in de buurt van het niveau van kort voor de coronacrisis. Dit maakt het moeilijker het klimaatdoel voor 2030 te halen.