TSS4U wil met thuisbatterij van Europese makelij alternatief bieden op de markt
21.11.2024 Sjoerd Rispens
Het Eindhovense bedrijf TSS4U heeft een nieuwe thuisbatterij geïntroduceerd, genaamd de Qurmit die sinds de zomer op de markt is. De batterij is volgens Jan-Willem Linsen, operationeel directeur bij het bedrijf, de eerste die werkt op basis van gel waarin het accuzuur is verpakt. Het bedrijf heeft de batterij louter met behulp van Europese partners gemaakt, om de strijd met China aan te gaan, die op grote schaal de veelgebruikte lithium-ion batterijen produceert.
“Wij noemen de Qurmit de thuisbatterij voor de consument en we willen de komende jaren gedaan krijgen dat het ook een verrijking wordt voor het mkb en de utiliteit”, zegt Jan-Willem Linsen, operationeel directeur bij TSS4U. “Op termijn kunnen we misschien wel bedrijventerreinen voorzien. Volgend jaar gaan we de volgende versies aanleveren. Die batterijversies moeten gaan variëren van 17, 25, 30 en 42 kilowattuur. Uiteindelijk moet je direct zonnepanelen op de batterij aan kunnen sluiten.”
“De gel die we voor de accu gebruiken maakt dat hij veilig is”, legt Linsen uit. “Het zuur zit verwerkt in de gel. We maken gebruik van 50 procent hergebruikt lood. Als de accu aan het einde van haar levensduur is kan je die voor ongeveer 100 procent recyclen. De thuisbatterij is volledig brandveilig en kan in alle weersomstandigheden gebruikt worden, ook buiten.”
Linsen ondervond dat laatste zelf tijdens de ontwikkeling van de Qurmit. “Ik had een elektrische fiets met lithium-ion batterijen gekregen. En toen het winter was en er enkele vorstdagen waren werkte de accu niet goed meer omdat deze niet verwarmd kon worden. En het is ook nog eens onveilig om het dan te gaan proberen, want bij het laden kunnen die accu’s kunnen dan in brand vliegen. Dat heb je niet bij de Qurmit.”
“In het verleden hebben we de gelaccu’s gebruikt bij de productie zonne-energiesystemen in Afrika en het Midden-Oosten. Ik heb daar 27 jaar ervaring mee. We plaatsten ze bijvoorbeeld in de woestijn. Daar moet je de lithium-ion accu’s veel koelen en daarnaast kost het veel onderhoudswerk, ook als het filter van de ventilatie vol zit. De Qurmit-batterij heeft dat allemaal niet.”
De batterij heeft een capaciteit van 17 kilowattuur. “Bij goed gebruik zal de accu tussen de twaalf en vijftien jaar mee gaan”, zegt Linsen. “In standby-modus zal dat ongeveer twintig jaar zijn.”
Over de grens
Binnen de energietransitie kan deze thuisbatterij een alternatief zijn om eigen opgewekte energie te gebruiken. “Nu de salderingsregeling over een paar jaar wordt afgeschaft merk ik veel woede bij consumenten”, aldus de directeur. “Zo van: ‘ik word gestraft voor de aanschaf van zonnepanelen’. Mensen weten nu niet waar ze na 1 januari 2027 aan toe zijn en zoeken een alternatief.”
“Ik hoor dat mensen onafhankelijker willen worden van een energieleverancier. De Qurmit kan daarmee helpen. Maar dat alleen is niet genoeg, er moet ook een collectieve gedragsverandering bij consumenten komen.”
Het is dan ook de bedoeling van het bedrijf om de batterij landelijk aan te gaan bieden en het liefst ook over de grens. “We kijken ook naar België en Duitsland, maar in die laatste is het op technologisch vlak bij het gebruik van een slimme meter nog wat ouderwets. Voor de rest van Europa moeten we per land kijken wat de mogelijkheden zijn.”
De Qurmit-accu wordt in Duitsland gemaakt, de omvormer en lader door Vicron uit Almere. De behuizing van de batterij is door VDL HMI uit Helmond gemaakt. Bewust allemaal Nederlandse of Europese bedrijven, want Linsen vindt de Chinese invloed op de markt te groot. “Europa is daar zo afhankelijk van. Toen de Evergreen, dat grote schip, een paar jaar geleden vastliep in het Suezkanaal zag je hoe groot de leveringsproblemen werden.”
“Dus we vroegen ons af: wat willen we bieden waar we iets vanaf weten, wat relatief lokaal geproduceerd kan worden en waar we een goed gevoel bij hebben? Toen kwamen we uit bij de gelbatterij.”
Zoekende naar duidelijkheid
Linsen stond onlangs op de energiebeurs in Den Bosch met de batterij en de reacties daar waren positief. “Veel mensen kenden de Qurmit nog niet, dus daar ligt een verbeterpunt voor ons. We merkten daar ook dat er vraag is naar dergelijke alternatieven. Als je de berichten op LinkedIn volgt is iedereen zoekende naar duidelijkheid. Dat er iets moet gebeuren is duidelijk.”