IPCC vergadert over oplossingspotentieel PV ondanks Russische invasie

21.03.2022 Joyce Beuken

IPCC vergadert over oplossingspotentieel PV ondanks Russische invasie

Vandaag begint het VN-klimaatpanel IPCC met een vergadering van zo’n twee weken over zijn derde belangrijke rapport. In dit deel wordt ingezoomd op verschillende technologieën die klimaatverandering kunnen tegengaan, zoals wind- en zonne-energie. Internationale wetenschappers gaan in op maatregelen om de opwarming van de aarde te beperken. In hoeverre Rusland en Oekraïne bij zullen dragen aan de vergaderingen is onduidelijk, dat schrijft de NOS.

Naast zon en wind komen ook kernenergie en de afvang en opslag van CO2 (CCS) aan de orde. Daarnaast gaat het tijdens de vergaderingen over het kostenplaatje van het beleid en hoe er voldoende draagvlak kan worden gecreëerd.

Bommen niet afgewacht
In hoeverre de delegatie uit Oekraïne en Rusland van zich zullen laten horen tijdens de vergadering is nog onduidelijk. De oorlog brak uit tijdens de laatste dagen van het vaststellen van het vorige rapport. Vanuit Oekraïne werd in eerste instantie aangegeven dat hun delegatie wilde stoppen met praten als er bommen zouden vallen. Dit moment waren ze echter voor: toen de dreiging toenam vertrokken ze al naar de schuilkelders.

Dezelfde wortels
Tegen het einde van de vaststelling van het rapport liet Oekraïense klimaatwetenschapper Svitlana Krakovska, lid van de IPCC, van zich horen: "We zullen ons niet overgeven in Oekraïne, en we hopen dat de wereld zich niet zal overgeven bij het opbouwen van een klimaatbestendige toekomst", zei ze. "Door de mens veroorzaakte klimaatverandering en de oorlog tegen Oekraïne hebben dezelfde wortels: fossiele brandstoffen en onze afhankelijkheid ervan."

Excuses
De Russische delegatie vergaderde tijdens het vorige rapport onafgebroken mee, ondanks de oorlog. Voorzitter Oleg Anisimov bood tijdens de vergadering wel zijn excuses aan voor de Russische inval. "Laat me mijn excuses aanbieden namens alle Russen die dit conflict niet hebben kunnen voorkomen", zei hij.

"In principe moet elk land instemmen met voorgestelde wijzigingen, want uiteindelijk wordt het rapport met unanimiteit vastgesteld", vertelt Bart Strengers, onderzoeker bij het Planbureau voor de Leefomgeving. Dit betekent volgens hem niet dat je ook daadwerkelijk aanwezig hoeft te zijn. "Als je niet tegen bent, en niks zegt, ben je voor. Dat geldt ook voor de landen die er niet bij zijn. Het werkt dus volgens het principe 'wie zwijgt stemt toe'."