Vertrek Meyer Burger stap dichterbij

23.02.2024 Benjamin Wehrmann

Vertrek Meyer Burger stap dichterbij
©Meyer Burger

De Zwitserse fabrikant van zonnepanelen Meyer Burger heeft zijn voornemen aangekondigd om de productie van panelen in Duitsland stop te zetten, waarbij “ernstige marktverstoring” en betere investeringsomstandigheden in de VS als belangrijkste redenen worden genoemd. “Bij gebrek aan politieke maatregelen om eerlijke concurrentievoorwaarden te garanderen, is het doel om onhoudbare verliezen te elimineren”, aldus het bedrijf.

De overcapaciteit van Chinese zonnepanelenproductie in China, die leidt tot dumpingprijzen en handelsbeperkingen opgelegd door India en de VS, hadden een onaanvaardbare verstoring van de Europese markt gecreëerd die de strategie van het bedrijf dwarsboomde en “volledige productie niet langer mogelijk maakte”, aldus Meyer Burger.

Volgens het bedrijf zou de fabriek in Saksen – de grootste productielocatie voor zonnepanelen in Europa, met ongeveer 500 medewerkers – al in april van dit jaar gesloten moeten worden. Een definitief besluit over de verdere koers zou eind februari worden genomen, voegde het eraan toe. Het bedrijf zei dat het zijn inspanningen op de Amerikaanse markt zal intensiveren, die dan zal profiteren van “het toonaangevende onderzoek en ontwikkeling” dat in Europa wordt bereikt.

“De celproductie in Duitsland zal worden voortgezet ter voorbereiding op het opschalen van de moduleproductie in de VS”, wat vanaf nu de focusregio van het bedrijf zal zijn voor het realiseren van winstgevende groei dankzij het aantrekkelijke industriebeleid gericht op de Inflation Reduction Act. “De VS zijn momenteel veruit de meest aantrekkelijke markt voor producenten van zonne-energie.”

Meyer Burger stelt dat de verplaatsing van zijn productiecapaciteiten de afhankelijkheid van Europa van China als hardwareleverancier zou vergroten en de transitie naar zonne-energie op de lange termijn minder betrouwbaar zou maken. Maatregelen om de productie in Europa te ondersteunen, zoals de Net-Zero Industry Act van de EU, hebben tot nu toe geen garanties kunnen bieden dat de productieomstandigheden in de regio zullen verbeteren, zo betoogde het.

Eerder deze maand riepen verschillende Duitse deelstaatregeringen op tot speciale steun voor zonne-energieproducten die in het land of in de Europese Unie worden geproduceerd om de binnenlandse industrie te versterken tegen goedkope Chinese producten, nadat verschillende producenten hadden geklaagd dat winstgevende activiteiten in Europa niet langer mogelijk zijn.

Duitsland is van plan zijn zonne-energiecapaciteit tegen 2030 te verdrievoudigen, en de EU overweegt quota in te voeren voor de binnenlandse productie van zonnetechnologie in het kader van de Net-Zero Industry Act. Hoewel de vraag naar zonne-energiesystemen sterker is dan ooit, heeft het aanbod van goedkopere Chinese zonnepanelen ervoor gezorgd dat de prijzen zijn gedaald.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Clean Energy Wire en is hier met toestemming overgenomen.