‘Vooral buiten de Benelux willen we gas geven’

20.03.2023 Jan de Wit

‘Vooral buiten de Benelux willen we gas geven’
©Esdec

Roger Cesar, CEO Esdec Solar Group Europe: “Ook voor Esdec is 2022 in meerdere opzichten weer een uiterst turbulent jaar geweest. Ik ben in november 2021 begonnen bij Esdec, toen hadden we al met een sterk toenemende vraag te maken, maar met het begin van de oorlog in Oekraïne kwam er echt een vraagexplosie los. Het was heel hard werken om alles in goede banen te leiden.

Dat was wel een enorme uitdaging, want ook wij kregen te maken met leveringsproblemen. Dat kwam omdat het opschalen van onze productie de geëxplodeerde vraag niet kon bijbenen. Je kunt je bestaande processen namelijk niet eindeloos oprekken en versnellen en uitbreiden kost tijd. Normaal gesproken plannen we een productie-uitbreiding natuurlijk ruim van tevoren om alles te stroomlijnen. Dat kon nu niet.”

Wat is voor Esdec de impact geweest van de gestegen grondstoffenprijzen?
“Daar hebben we net als ieder ander bedrijf last van. We hebben een deel van de gestegen kosten moeten doorberekenen in onze eigen prijzen en metalen zijn relatief veel duurder geworden, dat maakt het lastiger.

In een normale situatie kondig je prijsstijgingen ruim van tevoren aan omdat er voor die tijd een run op je producten gaat ontstaan. De aanloopperiode was nu korter, waardoor de impact van dit na-ijleffect in een periode kwam dat we het al heel druk hadden.

Daarbij is onze research en development-afdeling wereldwijd actief en kijkt altijd breed naar de mogelijkheden om onze producten te verbeteren. Een verschuiving richting andere materialen is nu niet aan de orde, dus deze problemen zijn ook niet zomaar opgelost.”

Hoe heeft het belang dat investeerder Blackstone in Esdec recentelijk verkreeg, het afgelopen jaar beïnvloedt?
“Dat proces speelde hoofdzakelijk op de achtergrond, waardoor het de bedrijfsvoering niet heeft beïnvloedt. Nu dat proces is afgerond gaat dat zeker merkbaar worden.

Behalve dat we gebruik kunnen maken van Blackstones enorme netwerk geeft het Esdec ook extra financiële middelen. Dat geeft ons de mogelijkheid om behalve onze organische groei, ook verder te groeien door meer overnames te doen in 2023.”

Lees ook: Grootste investeerder ter wereld aan boord bij Esdec

Hoe gaat 2023 er verder uitzien voor Esdec?
“Binnen Europa willen in de breedte groeien. Vooral buiten de Benelux willen we gas geven. De Scandinavische landen, Duitsland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk zijn voor ons nu de belangrijkste groeimarkten

Daar willen we flink meer systemen gaan afzetten, maar we gaan ook door heel Europa starten met het opzetten van trainingscentra voor installateurs, zoals we die ook in Deventer hebben.

Met die trainingscentra kunnen we installateurs overtuigen om met onze systemen te werken en ze ook het belang uitleggen van kwalitatief hoogwaardig en veilig installeren.”