VVD en D66 pleiten voor 8 gigawatt groene waterstof in 2030

19.04.2022 Jan de Wit

VVD en D66 pleiten voor 8 gigawatt groene waterstof in 2030
©Alliander | Jack Tillmanns

De Tweede Kamerfracties van VVD en D66 hebben zeer ambitieuze groene waterstofplannen voorgelegd aan Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie, dat meldt NRC. De grootste coalitiepartijen pleiten ervoor dat Nederland zijn inspanningen voor de productie van groene waterstof verdubbelen om een Europese koploper te worden op het thema. Hiervoor zou ook het subsidiesysteem voor duurzame oplossingen aangepast moeten worden.

De twee grootste coalitiepartijen willen dat er in 2030 voor 8 gigawatt aan groene waterstof in Nederland geproduceerd kan worden. Het doel van het vorige kabinet lag op 3 tot 4 gigawatt.

Groene waterstof zal voornamelijk in de industrie een belangrijke rol gaan spelen als drager van grote hoeveelheden hernieuwbare energie. Voor de opwek van groene waterstof is echter ook veel groene energie nodig. Voor de eerdere waterstofambities had het kabinet de productie van wind op zee daarom al verdubbeld tot 21 gigawatt in 2031. VVD en D66 zien sommige windparken exclusief inzetten voor de productie van waterstof als mogelijke oplossing.

Minister Jetten wil voor de zomer een routekaart voor de Nederlandse plannen rond waterstof presenteren. Met dit plan lijken VVD en D66 de lat voor hem hoog te willen leggen.

Over de rol van groene waterstof in het energiesysteem van de toekomst bestaat in Nederland immers een behoorlijke consensus. In het regeerakkoord verscheen daarom ook een intentie voor 15 miljard euro aan subsidies uit te trekken voor hoogwaardige hernieuwbare energiedragers. NRC rekende uit dat 5 tot 10 miljard euro daarvan wordt uitgetrokken voor groene waterstof.

Belangrijke rol voor Nederland
Met een ambitieus plan willen de partijen voorkomen dat potentiële producenten en afnemers van groene waterstof niet op elkaar gaan wachten, zegt Silvio Erkens, Tweede Kamerlid namens de VVD, tegen NRC. “Dat kip-eiprobleem moet de overheid oplossen.”

Dat kan de overheid volgens de initiatiefnemers doen door middel van subsidies en een snelle aanpassing van de subsidieregels. Nu komen waterstofplannen niet in aanmerking voor ondersteuning vanuit de SDE++, omdat deze regeling eerst kijkt naar de meest kostenefficiënte maatregelen.

VVD en D66 zien een belangrijke rol voor Nederland in de ontwikkeling van groene waterstof, omdat Nederland beschikt over een goede gasinfrastructuur die omgebouwd kan worden tot waterstofbackbone.

Lees ook: Hoe zouden de industriële clusters sneller kunnen verduurzamen?

“We weten dat we groene waterstof nodig hebben om de industrie te vergroenen. Bij bedrijven als Tata Steel lukt dat niet met elektrificatie. Voor Nederland is dit een unieke kans”, aldus Raoul Boucke, Tweede Kamerlid namens D66 tegenover NRC.