Waarom is mass customization eigenlijk belangrijk?

21.06.2021 Jan de Wit

Waarom is mass customization eigenlijk belangrijk?

Alle knappe koppen in de solarsector zijn het erover eens: een belangrijke stap in de energietransitie is het samenvoegen van maatwerk en massaproductie van zonnepanelen – mass customization. Waarom is deze ontwikkeling belangrijk en wat is ervoor nodig?

 “Mass customization wordt wereldwijd gebruikt in de industrie, maar nog niet in de zonne-energiesector”, aldus Marc Koetse, programmacoördinator mass customization bij TNO en spreker op een recent webinar van Solliance. “Het draait om smart design, smart manufacturing en smart integration.”

Zoveel mogelijk zonnepanelen integreren in zoveel mogelijk toepassingen is de belangrijkste uitdaging voor Solliance. ‘Solar energy everywhere’, zoals het bedrijf het zelf omschrijft.

Massaproductie ontwikkelen zorgt voor snelle uitrol en kostenbesparing, terwijl maatwerk het mogelijk maakt om het product aan de omstandigheden aan te passen. Dit samenvoegen voor de productie van zonnepanelen maakt maakwerk onder vrijwel alle omstandigheden mogelijk, zonder dat de panelen te duur worden.

“Het is de perfecte brug tussen de kosten en de specifieke wensen van de consument”, merkt Koetse op. Door een zonnepaneel in een gevel te integreren, voordat deze op een huis gemonteerd wordt, bespaar je tijd en geld. “Hetzelfde geldt voor integratie in het productieproces. Werkt een sector veel met oprolbare folies, integreer daar dan de zonnecellen in.”

Kostenefficiënt
“Om zonnecellen massaal in oprolbare folies – roll-to-roll – te kunnen integreren, moet er nog wel het nodige gebeuren”, vervolgt Koetse. “Zo moeten halffabricaten eenvoudiger worden, het proces moet volledig geautomatiseerd en sneller worden en de betrouwbaarheid en levensduur van de zonnecellen in folie moeten beter.”

Dan kunnen zonnecellen rechtstreeks van de folierol en kostenefficiënt geïntegreerd worden in bijvoorbeeld auto’s, façades of wegen. Essentieel om de prijzen van zonne-installaties verder te laten dalen, met name op moeilijke oppervlakten.

“In 2020 bestonden de kosten voor een zonne-installatie ongeveer uit 10 procent voor de omvormer, 40 procent voor het zonnepaneel en 50 procent voor het monteren en installeren”, stelt Marc Meuris programmamanager Alternative Thin Film PV bij Institute for Materials Research in MicroElectronics (Imomec).

“Zonnecellen integreren in een product verlaagt de monteer- en installatiekosten. Integratie in een landschap is daarnaast goed voor het draagvlak van zonne-energie, en integratie in een woning betekent energieneutraal wonen.”