'We willen met Smartfast houses de roofbouw van hout tegengaan'

06.11.2024 Sjoerd Rispens

©Smartfast House

Smartfast houses, een concept ontwikkeld door Thomas Drammer, zijn huizen of kantoren gemaakt van biobased materiaal zoals hout. De huizen worden veelal in fabrieken geproduceerd en gaan het hele land door. Drammer spreekt met Solar365 over de voordelen van Smartfast houses voor de energietransitie. 

“Ons doel met de Smartfast houses is niet zozeer dat we de grootste partij op de markt willen worden”, zegt Drammer. "Wij proberen door ons werk de wereldbol te beschermen tegen roofbouw van hout en het verspillen van materialen. Daarom proberen wij onze woningen door te ontwikkelen zodat we een eerlijk, groen product hebben dat volledig recyclebaar is.”

Smartfast houses zijn voor 80 tot 90 procent van biobased materiaal gemaakt, hoofdzakelijk hout. Het restant wordt gemaakt van bijvoorbeeld zink. “We hebben een fabriek in Drenthe waar de woningen sleutelklaar uit komen”, vertelt Drammer. “Het kunnen starterswoningen zijn, maar ook kantoorruimtes kantoren of chalets. Dat hangt af van de aanvragen die we krijgen. We kunnen zelf ook een ontwerp maken voor een klant.”

Wat zijn de voordelen van een dergelijk huis? “Dat begint bij de productie”, zegt Drammer. “We werken in een fabriek, daarmee besparen we CO2 en je hebt geen last van vertraging door weersomstandigheden. Daarnaast kunnen wij de woningen veel sneller leveren dan reguliere huizen. Binnen vier tot zes weken. Dat duurt bij een regulier huis doorgaans langer.” 

“We leveren de huizen, als klanten dat willen, standaard aan met zonnepanelen en een warmtepomp”, gaat de directeur verder. “Hoeveel zonnepanelen hangt van de klant af. Daarnaast isoleren we de huizen en ben je zelfvoorzienend als je erin gaat wonen.”

Kosten van een Smartfast house
De huizen zijn nu al een paar jaar op de markt en het gaat goed met de aanvragen. De woningen hebben ten opzichte van het begin al veranderingen ondergaan volgens de directeur. “We gebruiken nu biobased bouwplaten voor op het dak.  De platen zijn gemaakt van resstromen van grassen, vezels en koeienmest.”

De prijs per vierkante meter van een Smartfast house ligt tussen de 2.000 en 2.600 euro en is daarmee wel duurder dan een regulier huis. “Dat klopt”, zegt Drammer. “Leg je de prijzen zo naast elkaar dan lijken onze huizen duurder. Maar als je een prijs van een traditionele woning opvraagt en het gaat doorrekenen, dan zal je zien dat het gehele traject van een regulier huis meer kosten met zich meebrengt.”

“Dat heeft te maken met het feit dat de traditionele bouwer veel meer risico’s moet incalculeren”, gaat de directeur verder. “Omdat wij dus in een fabriek produceren hebben we minder zogeheten faalkosten. Wij zijn op kortere termijn goedkoper en op de langere termijn ook voordeliger.”

Gebrek aan mankracht
Drammer merkt dat de Smartfast houses in bepaalde delen van Nederland populairder zijn dan in andere. “De woningen slaan goed aan van Overijssel tot Zeeland”, zegt hij. “In Groningen, Friesland en Drenthe minder. Wij hebben daar onderzoek gedaan naar de reden. Voor de mensen die in het noorden wonen geldt: wat de boer niet kent dat eet hij niet.”

“Mensen hier willen vooral dat het zo goedkoop mogelijk moet”, gaat Drammer verder. “En mensen maken dan de fout dat ze meerdere offertes op gaan vragen en gaan vergelijken. Maar dan vergelijk je appels met peren. En als wij later dan nog eens contact opnemen horen we vaak: er waren problemen. Achteraf vult men altijd de winnende lottonummers in.”

“En in bijvoorbeeld Overijssel en verder heb je een tekort aan vaklui, vooral in de bouw”, zegt Drammer. “En de mensen kijken daar ook anders naar woningen. Ze willen een goede woning, die gecertificeerd is en snel geleverd wordt. Dat is voor hun de reden dat ze met Smartfast in zee gaan. Die hebben een andere denkwijze.”

"Wij willen met de Smartfast houses ook een oplossing bieden voor het tekort aan mankracht”, besluit Drammer. “Je ziet steeds meer dat de jeugd niet kiest om in de bouw te gaan werken. Dus wij willen onderzoeken of we de huizen ook door doe-het-zelvers kunnen laten installeren, door een soort bouwpakket aan te leveren. Zo kunnen er toch huizen worden gebouwd.”