Wereldwijde investeringen in duurzame technologieën steeg met 50 procent in 2023

31.10.2024 Sjoerd Rispens

Wereldwijde investeringen in duurzame technologieën steeg met 50 procent in 2023

In het onderzoeksrapport Energy Technology Perspectives 2024 van het Internationaal Energieagentschap (IEA), dat sinds 2006 jaarlijks verschijnt, wordt de stand van zaken rond zonnepanelen, windmolens, elektrische auto’s, batterijen, elektrolysers en warmtepompen op de globale markt uitgelicht. De onderzoekers verwachten dat, gebaseerd op het huidige beleid, de markt voor duurzame technologieën in 2035 boven de 2 triljoen dollar uit gaat komen.

Het rapport biedt meerdere conclusies over duurzame technologieën en de ontwikkelingen op de globale markt. Zo zijn de grote economische mogelijkheden rond duurzame technologieën een topprioriteit voor overheden en industrieën. De globale markt voor de zes meest gebruikte technologieën is sinds 2015 bijna verviervoudigd en was vorig jaar meer dan 700 biljoen dollar waard. Die groei is vooral te danken aan de sterke opkomst van zonne- en windenergie.

Wanneer het huidige beleid wereldwijd wordt doorgezet zal de markt over ruim tien jaar meer dan 2 triljoen dollar waard zijn, schatten de onderzoekers in. Dit komt heel dicht in de buurt van de gemiddelde waarde van olie.

De marktwaarde van duurzame technologieën is goed voor 30 procent van het wereldwijde totaal. Elektrische auto’s presteren het beste, deze markt is in de afgelopen vier jaar verdubbeld. De zonnepanelenmarkt volgt als tweede beste markt.

China blijft grootste producent
Volgens het rapport steeg het aantal investeringen in duurzame technologieën in 2023 wereldwijd met 50 procent, wat neerkomt op 235 biljoen Amerikaanse dollar. Dit staat gelijk aan 10 procent van de investeringsgroei van de volledige wereldeconomie. Ruim vier vijfde van de productie investeringen in duurzame technologieën ging naar zonnepanelen en batterijen. Voor dit jaar verwachten de onderzoekers 200 biljoen dollar aan investeringen. Het getal zal wat lager uitvallen doordat grote zonnepanelen- en batterijprojecten zijn uitgesteld of niet doorgaan.

China blijft wereldwijd nog altijd de grootste producent van duurzame technologieën. Zij zijn verantwoordelijk voor 70 procent van productie van alle zes technologieën. China bouwt momenteel haar grootste zonnepanelenfabriek die alleen al aan de complete vraag van de EU kan voldoen. De productie van duurzame technologieën is in China ook veruit het goedkoopst.

Vergeleken met China is het in de Verenigde Staten gemiddeld tot 40 procent duurder om bijvoorbeeld zonnepanelen en windturbines te produceren. In de Europese Unie is het 45 procent duurder en in India 25 procent.

India zet volgens de onderzoekers grote stappen vooruit op het gebied van verduurzaming. India kan uitgroeien tot een exporteur van zonnepanelen en batterijen. Als de duurzame energietransitie in India sneller verloopt dan de rest van de wereld, zou de netto-export van energietechnologieën van het land naar 30 miljard dollar kunnen groeien.

Optimisme over wereldwijd potentieel
In de Europese Unie zal het succes van duurzame technologie volgens de onderzoekers afhangen van of de doelstellingen van de Net -Zero Industry Act (NZIA) worden bereikt. Deze doelstellingen, vooral gericht om het gebruik van koolstof terug te dringen en duurzame technologieën te stimuleren, zijn op het gebied van windenergie en warmtepompen vrij gemakkelijk te halen. Maar voor elektrische auto’s ligt dat anders.

Ruim 40 procent van de voertuigen met een interne verbrandingsmotor, die tegenwoordig in de Europese Unie worden geproduceerd zijn bestemd voor de export. Maar deze krijgen te maken met sterke concurrentie uit China.

De onderzoekers zijn optimistisch over het wereldwijde potentieel, al kleven daar wat mitsen en maren aan. Latijns-Amerika, met name Brazilië, heeft gunstige startvoorwaarden voor de productie van windturbines, maar er zijn aanzienlijke investeringen nodig in de infrastructuur en om dit volledig tot wasdom te laten komen. Brazilië heeft, net als vele andere Zuid-Amerikaanse landen, een overvloed aan hernieuwbare energiebronnen, die een goede basis kunnen vormen voor gebruik.

Noord-Afrika zou een hotspot voor de productie van elektrische auto’s kunnen worden. Er is al veel geïnvesteerd. Als de huidige productie doorzet zouden de landen in deze regio tegen 2035 3,7 miljoen elektrische voertuigen voor bijvoorbeeld de Europese Unie kunnen produceren.

Meerdere Afrikaanse landen hebben het potentieel om ijzererts en hernieuwbare energiebronnen te benutten, bijvoorbeeld om hogerop te komen in de waardeketen en ijzer te produceren met waterstof. Export hiervan naar Europa en Japan zou meer dan vier keer zoveel waard kunnen zijn de waarde van dezelfde ijzerertsexport tegen de huidige prijzen. Investeringen in Afrika kennen wel de nodige barrières, die moeten eerst worden overwonnen.  

“De transitie naar duurzame energie kent veel economische voordelen en het is begrijpelijk dat landen daarvan proberen te profiteren”, besluit Fatih Birol, directeur van het IEA. “Maar overheden moeten ook streven naar maatregelen die hen dichter bij de energie- en klimaatdoelen brengen.”