WKR: Onzeker beleid belemmert verduurzaming, ook voor zonnepaneelbezitters

22.07.2025 Gijs de Koning

WKR: Onzeker beleid belemmert verduurzaming, ook voor zonnepaneelbezitters

De Wetenschappelijke Klimaatraad (WKR) constateert dat door het kortetermijnbeleid dat de overheid de afgelopen jaren heeft gevoerd de klimaatdoelen uit zicht raken. De wetenschappers pleiten daarom voor een langetermijnvisie die verder gaat dan 10 tot 20 jaar vooruit en doet hiervoor in een recent advies vijf aanbevelingen.

De Raad doet vijf aanbevelingen voor een sterke Klimaatvisie die langetermijnbeleid ondersteunt. Zo moet de klimaatminister een coördinerende rol krijgen, komt er idealiter een parlementaire commissie om het beleid toekomstgericht te houden en een interdepartementale werkgroep voor het afstemmen binnen de departementen en verschillende bestuurlijke niveaus. Ook pleit de Raad voor burgerbetrokkenheid en verankering van de visie in alle fasen van beleid.

Onzekerheid in de samenleving

Het onderzoek merkt op dat veel bedrijven en burgers wel willen bijdragen aan een duurzame toekomst, maar dit niet durven door onzekerheid in hun investering door het steeds veranderende overheidsbeleid. Volgens de WKR leidt dit tot onrust: duurzame koplopers vertragen of vallen om, boeren stellen verduurzaming uit en burgers weten niet wat van hen verwacht wordt. Ook investeringen in bijvoorbeeld zonnepanelen kunnen onverwacht tot kosten leiden, juist door het ontbreken van een duidelijke langetermijnkoers.

In het advies meldt de WKR dat: “Bestaande toekomstvisies op klimaatneutraliteit en -bestendigheid geven onvoldoende richting aan klimaatbeleid, en onvoldoende houvast en perspectief aan de samenleving.” Daarom stelt De Raad dat de samenleving gebaat is bij een duidelijke toekomstvisie.

Drie criteria

Er zijn volgens de WKR drie criteria waar een toekomstbestendig klimaatbeleid aan moet voldoen. Ten eerste moet er een beeld geschetst worden van minimaal 25 jaar vooruit met een doorkijk van ten minste 100 jaar. Ten tweede moet er een goede samenhang zijn tussen de klimaatdoelen en andere beleidsdoelen. Ten derde moet er een beeld worden geschetst over welke voordelen en uitdagingen zijn bij een klimaat neutrale en klimaatbestendige samenleving zijn zodat deze invoelbaar worden.