Zon gebruiken voor stroom? Liever voor warmte

15.04.2021 Joyce Beuken

Zon gebruiken voor stroom? Liever voor warmte

Waar duurzame warmte wordt aangedreven met stroom, klinkt het als een logische zet om ook de benodigde elektriciteit duurzaam op te wekken. Maar de zon geeft ons naast stroom ook direct warmte. Hoe kunnen we de zonnewarmte voor onze woningen benutten? Jeroen Prinsen, Business Development Manager bij HRsolar groep, weet hier alles over.

De combinatiecollector stroom én warmte is bekend onder de naam PVT. Althans, de bekendheid is nog onvoldoende, meent Prinsen. “Door een zonnepaneel aan de achterzijde van een thermisch element te voorzien, wordt er warmte uit de lucht gehaald, maar ook van de zon.” Dit levert een hoog rendement (SCOP) op, vooral in vergelijking met een lucht/water warmtepomp of een bodembron.

Esthetiek niet aan de orde

Prinsen vervolgt zijn uitleg: “De wisselaar is meestal een combinatie van aluminium profielen met koperleidingen, die een vloeistof transporteert naar een water/water warmtepomp. Dit is een binnen geplaatste pomp die ook gebruikt wordt voor een bodemwarmtebron.”

Prinsen stelt dat je de thermische wisselaar onder de zonnepanelen op het dak kunt vergelijken met een warmtepomp, maar dan platgeslagen. “Het systeem ontbreekt de nadelen van een reguliere warmtepomp of buitenunit, zoals een opstelruimte en geluid.” Dat luchtwaterwarmtepompen bekritiseerd worden vanwege de esthetische en geluidshinder kan PVT dan ook enorm ten goede komen.

No brainer

Nieuwbouw is tegenwoordig in bijna alle gevallen direct voorzien van zonnepanelen. “Elke warmtepomp gebruikt stroom, dus voor opwek is het al gunstig om zonnepanelen op het dak te hebben liggen.” Het is volgens Prinsen dan ook een no brainer om ook gelijk de thermische bron te plaatsen. Het installeren ervan wordt alsmaar eenvoudiger en daarmee ook voordeliger.

Vergoed

Op PVT-panelen kan BTW worden teruggevraagd, en bij een grootschalige aanleg op een bedrijfsdak waar meer dan 200m2 wordt gelegd is SDE++ wellicht ook mogelijk. Bij een systeem van dergelijke grootte kunnen er wellicht ook combinaties worden gemaakt bij het aanleggen van een lokaal warmtenet of het regenereren van grondbronnen, legt Prinsen uit.

Gratis douchen

Door de beperkte ruimte in Nederland zijn dubbelfuncties in trek. Prinsen stelt dat het zonde is dat we zo focussen op stroomopwek. “De energietransitie is grotendeels een warmtetransitie. Met name oudere woningen zijn lastig te isoleren. Maar daarbij kun je zonder isolatiemaatregelen nu al flink besparen op het gasverbruik door ‘gratis’ te douchen met behulp van een zonneboiler.”

Tijdens de strenge wintermaanden is bewezen wat er mogelijk is, vindt Prinsen. “Terwijl het buiten vroor kon er met een zonneboiler alsnog een temperatuur van 70 graden worden behaald. Bij een temperatuur van min 8 weet een PVT-systeem alsnog een comfortabele woning te onderhouden.” Als het nog veel kouder wordt, schakelt een elektrisch back-up element bij.

Vertrouwen

Waar het lastig is om PVT te integreren in een bestaande installatie, ziet Prinsen dat consumenten die bekend zijn met zonne-energie ook potentie zien in een nieuwe investering. “Iemand die al langere tijd gebruikmaakt van zonnepanelen, weet dat het een veelbelovend systeem, en zal daarom ook minder moeite hebben met een extra investering als dat betekent dat naast de stroomkosten ook de kosten voor het gebruik van gas afnemen.”