Zonne-atollen wachten op goedkeuring EZK
28.02.2023 Brendan Hadden

Een ambitieus plan voor zon voor 1,7 terawattuur aan zon op water voor de IJsselmeerkust is klaar om uitgevoerd te worden, meldt Energieregio Noord-Holland. Het plan, van initiatiefnemer Kor Buitendijk van Buitendijks Plan, betreft de aanleg van een viertal ringdijken van zand met ondiep water erin waar de panelen komen te drijven. Momenteel ligt het voorstel bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en alle partijen zijn klaar om aan de slag te gaan.
Het gaat om een locatie in de zogeheten Wieringerhoek, tussen Medemblik en Den Oever. Op bijna één kilometer van de oever komen enkele recreatie-eilanden en vier ‘zonne-atollen’: ringdijken van zand met ondiep water waarin zonnepanelen geplaatst worden.
Deze zonne-atollen moeten plek bieden aan 2,5 miljoen tweezijdige zonnepanelen, die in potentie 1,7 terawattuur energie kunnen opwekken. Het is een onderdeel van de RES voor regio Noord-Holland Noord en zodoende een stevige bijdrage aan de 3,6 terawattuur die de regio hoopt te realiseren in 2030.
Het plan is onlangs door de marktpartijen ingediend bij EZK, waarna het klaar is om uitgevoerd te worden.
Meerwaarde voor de natuur
Volgens Buitendijk is een belangrijk onderdeel van het plan dat het meerwaarde heeft voor de natuur in het IJsselmeer. “Natuurwaarden en waterkwaliteit worden beter met ondiep en beschut water. Dit is goed voor groei van waterplanten, waarin vissen kunnen schuilen en voortplanten. Vogels krijgen daardoor meer voedsel,” vertelt hij. In opdracht van provincie Noord-Holland en de gemeente Medemblik onderzochten Deltares en Waardenburg al in 2020 de ecologische effecten van Buitendijks plan. Uit dat onderzoek bleek dat natuur goed kan samengaan met opwek van zon op water.
“Het IJsselmeer is nu eigenlijk een grote badkuip met oevers zonder waterplanten”, vervolgt Buitendijk. “Dit is niet in lijn met de Europese wetgeving voor waterkwaliteit. Het gebied van 3,5 duizend hectare kunnen we zo inrichten dat het beter is voor waterplanten, vissen en vogels.”
Tot op heden ontbreekt nog een gesprek met natuurorganisaties in de regio, tot Buitendijks spijt: “Helaas hebben we nog niet gesproken met de natuurorganisaties. We gaan graag met ze in gesprek over het plan en proberen ze aan tafel te krijgen. De natuurorganisaties willen geen zon op water in het IJsselmeer omdat dit Natura2000-gebied is. We staan nog steeds open voor een gesprek met de natuurorganisaties over het plan en hoe we hierin de natuurwaarden kunnen borgen.”
Goedkope stroom voor omwonenden
Buitendijk noemt ook dat er voordeel voor omwonenden moet zijn: “Het belangrijkste aanbod is dit: als de zonneatollen stroom leveren, willen we deze stroom aan alle huishoudens in Hollands Kroon en Medemblik tegen laag tarief aanbieden. De basis elektriciteitsprijs is vergelijkbaar met die voor industriële gebruikers.”
Volgens Buitendijk kan dit uit vanwege de grote hoeveelheid stroom die het project gaat opleveren: “Dat kan omdat we zoveel stroom produceren dat huishoudens slechts een klein deel hiervan gebruiken. Mensen geloven het niet, maar we bieden het wel aan. Omwonenden kunnen dus voor een laag tarief stroom krijgen, als de zonnepanelen werken.”