Zonne-energie wordt enorm onderschat

01.04.2021 Simone Tresoor

Zonne-energie wordt enorm onderschat

Als je de wetenschappers van twaalf universiteiten waaronder hoogleraar Arno Smets van de TU Delft mag geloven wordt de hoeveelheid zonne-energie die in 2050 kan worden opgewekt enorm onderschat, schrijft Trouw.

Terwijl officiële onderzoeken het houden op 3,1 tot 6,8 procent van de mondiale energiebehoefte, kan het in feite 68 procent zijn. De onderzoekers hebben een rapport over zonne-energie gepubliceerd waarin staat dat zonnepanelen in staat zullen zijn het grootste deel van onze energiebehoefte te dekken en dat tegen zeer lage kosten.

Kosten worden enorm onderschat

De onderschatting heeft volgens de wetenschappers diverse oorzaken, waarvan de belangrijkste de kosten zijn. Momenteel zijn er modellen die uitgaan van kosten van een systeem voor zonne-energie in 2050 van meer dan een euro per Watt. Maar de kosten liggen nu al ruim onder de euro per Watt want voor grote systemen bedragen ze nu zo'n 60 cent per Watt. Bovendien zullen deze kosten blijven dalen bij elke verdubbeling van de productiecapaciteit en die vindt tegenwoordig ongeveer eens in de twee jaar plaats. Ook worden de panelen steeds efficiënter. Was dat tien jaar geleden 16%, nu ligt dat percentage al op 22%.

Ook worden de panelen en alle toebehoren door de enorme productie steeds voordeliger en gaan installatiekosten omlaag. Tevens vallen de kosten van netverzwaring door betere afstemming van  productie, opslag en verbruik ook lager uit.

Daarbij komt dat de benodigde grondstoffen ruim voorradig zijn. Doordat PV steeds minder afhankelijk is van zilver en omdat silicium juist ruim te vinden is. Ruimtegebrek dan? Ook dat wijzen de wetenschappers naar het rijk der fabelen. Slechts 0,3 procent van het aardoppervlak is al genoeg om alle benodigde energie op te wekken.

Batterijen en windenergie

Maar goed: het is natuurlijk ook regelmatig bewolkt en dan is er nog het probleem tussen dag en nacht. Voor de bevolking die niet in de zonnigste gebieden wonen zal dit kunnen worden opgevangen met batterijen en andere opslagmethodes. Alleen voor Canada, Europa ten noorden van Spanje en Rusland worden uitdagingen gezien, maar die zijn deels op te vangen met windenergie.

Al met al kunnen zonnepanelen in 2050 ruim de helft tot zelfs 68 procent van alle energie wereldwijd gaan leveren. De combinatie van zonnepanelen en windturbines komt zelfs richting de 95 procent. Waterkrachtcentrales en mogelijk bio-energie met CO2-afvang kunnen dan de hele energieproductie CO2-vrij maken. De wetenschappers geven aan dat de energietransitie in hoog tempo kan worden doorgevoerd en hopen dat de betrokken instanties en regeringen naar hun luisteren zodat er geen verkeerde beslissingen worden gemaakt, zoals vast houden aan gas voor verwarming van huizen en industrie.