Zonnepanelen draaien om salderingsverliezen te compenseren

27.03.2025 Gijs de Koning

Zonnepanelen draaien om salderingsverliezen te compenseren

Installateur en Solar Basterd Kevin Tak, van Tak Techniek uit Stroe, merkt dat steeds meer klanten zich afvragen of zonnepanelen nog wel zo rendabel zijn. Hij merkt dat de tendens in de markt, sinds de aankondiging dat de salderingsregeling per 2027 wordt afgeschaft, vrij negatief is geworden terwijl de oplossingen om zonnepanelen zo rendabel mogelijk te houden relatief simpel zijn. Aan de hand van een paar voorbeelden licht hij toe wat je allemaal met je zonnepanelen kunt doen om ook na 2027 zo veel mogelijk te profiteren van zelf opgewekte energie.

Met het afschaffen van de salderingsregeling en de steeds hoger wordende energiekosten voor huishoudens met zonnepanelen in de vorm van terugleverkosten is er in het nieuws de laatste tijd veel aandacht geweest voor de sector. Veel huishoudens vragen zich af of het nog wel zo rendabel is om te investeren in zonnepanelen, of om ze überhaupt nog op het dak te hebben liggen. Volgens Tak is het niet heel ingewikkeld: “Voor elektriciteit die je afneemt van het net betaal je al snel 24 tot 34 cent, voor de elektriciteit die je direct verbruikt van je zonnepanelen betaal je niks. Het is maar net hoe je hiermee omgaat.”

Zonnepanelen op het noorden
Tak vertelt over twee situaties waarin hij als installateur zonnepanelen heeft verplaatst om de opbrengst dichter in de buurt te brengen van het verbruik. De eerste installatie die hij heeft verplaatst, was op een dak dat al vol lag met zonnepanelen op het zuiden. De eigenaar hiervan wilde een laadpaal en thuisbatterij aanschaffen en concludeerde dat hij niet genoeg opwekte om z’n verbruik te dekken, dus moesten er panelen op het noorden bij.

“We denken graag mee”, stelt Tak. Zo kwam het installatiebedrijf erachter dat het een stuk voordeliger was om de oude panelen van 250 wattpiek te verplaatsen naar het dak op het noorden en nieuwe panelen van 420 wattpiek te plaatsen op het dakvlak richting het zuiden. “Met deze opstelling heeft de klant ’s ochtends vroeg en aan het eind van de middag ook nog genoeg energie om zijn verbruik te dekken.”

Volgens Tak dit zijn het soort slimme opstellingen en het meedenken in de energiebehoeften van de klant die maken dat zonne-energie nog steeds kan bijdragen aan een lage energierekening. “Installateurs moeten er aan leren wennen dat ze meer dan alleen installateur zijn. Het begint allemaal bij een goed advies en ervoor zorgen dat de klant ontzorgd wordt.”

Een ander mooi project om de energieopbrengst beter af te stemmen op het verbruik, is het omzetten van een zonnepaneleninstallatie op een plat dak dat op het zuiden was gericht naar een installatie met een oost-west opstelling, vertelt Tak. “We hebben 200 panelen omgezet van een zuid opstelling naar een oost-west opstelling, waarbij we het bestaande onderstel hebben hergebruikt”, vertelt hij trots. “Dit leverde niet alleen een opwek op die beter aansloot op het energieverbruik maar ook nog eens meer ruimte op het dak waardoor we er nog een hoop panelen hebben kunnen bijplaatsen.”

Wanneer zonnepanelen op het zuiden worden gericht, leveren ze op jaarbasis de meeste energie, maar deze energie wordt vooral opgewekt tijdens de middaguren. Zonnepanelen die op het oosten worden gericht zullen iets eerder starten met het opwekken van energie en panelen op het westen zullen iets langer doorgaan met opwekken als de zon wegzakt. Op jaarbasis zal een opstelling op een plat dak met een oost-west opstelling minder opwekken, maar deze opwek is wel gelijkmatiger verdeeld over de dag en sluit meer aan bij de pieken in het verbruik die vooral ’s ochtends en ’s avonds zijn.

Energierekening wordt te lastig
Het wordt voor Tak wel steeds ingewikkelder om goede adviezen te geven. Hij vertelt dat hij steeds meer vragen krijgt van zijn klanten over de energierekening. Tak: "De regering en energieleveranciers zijn de afgelopen jaren veel te onduidelijk geweest. Ik krijg elke maand meerdere vragen van particulieren die totaal niet snappen wat er in hun energienota of jaarafrekening staat. En zelfs ik met tien jaar ervaring in het vak, begrijp het soms niet. Het is gewoon veel te ingewikkeld. Daarnaast heeft het pingpongbeleid rondom salderen meer kapotgemaakt dan opgeleverd. De residentiële markt is met meer dan de helft ingekakt, waardoor ook goede installateurs kapotgaan. Dat is zonde, want deze specialisten hebben we hard nodig."

Slimmer energieverbruik en consumenten
Tak doet samen met de Solar Basterds een hoop aan het informeren van consumenten en met name installateurs over hoe ze kunnen inspelen op de veranderingen in de markt. Tak: "Slim energieverbruik hoeft helemaal niet ingewikkeld of duur te zijn. Ik heb in mijn huis vier simpele tijdklokjes. Mijn wasmachine gaat bijvoorbeeld op een timer aan, precies op het moment dat mijn zonnepanelen stroom opwekken. Geen hogere wiskunde, gewoon een beetje nadenken en je komt een heel eind."

"Een boiler is in principe gewoon een accu”, gaat hij verder. “Ik heb er een simpel tijdklokje op zitten, zodat hij verwarmt als de stroom het goedkoopst is en mijn zonnepanelen energie opwekken. Terugleveren heeft geen zin, dus ik gebruik die stroom in mijn boiler. Een thuisbatterij is leuk, maar niet altijd noodzakelijk. Wat wél belangrijk is: zorg dat je installatie apparatuur heeft waarmee je kunt uitlezen hoeveel stroom je ’s nachts nodig hebt. Dan weet je, als je ooit een batterij neemt, precies hoeveel capaciteit je nodig hebt. Inzicht betekent besparen, daarnaast is het interessant en leuk om te zien. De stroom die je van zonsondergang tot zonsopgang nodig hebt is de capaciteit van je batterij. In het voorjaar en de zomer heb je langer licht en dus minder opslag nodig. Neem daarom niet een te grote batterij; dat is zonde van de investering.”

Tak en andere Solar Basterds pleiten ervoor dat dit soort eenvoudige tips worden meegenomen door de adviseurs van bedrijven die zonnepanelen, thuisbatterijen, warmtepompen en andere duurzame apparaten installeren. Tak concludeert: "Als installateur moet je per woning kijken naar verbruik, benodigd vermogen en het juiste tijdstip. Het moet echt klant specifiek zijn. Je moet ook meedenken: wil de klant een batterij? Of kan hij met de apparatuur die hij al heeft slim omgaan met energie? Veel installateurs maken de overstap naar warmtepompen, maar het is belangrijk dat die warmtepompen goed aanstuurbaar zijn. Het is niet meer alleen zonnepanelen installeren, je bent veel breder dan dat."