‘Wij verwachten een enorme groei in de komende vijf jaar’

07.05.2021 Jan de Wit

‘Wij verwachten een enorme groei in de komende vijf jaar’

De Rabobank wil MKB Nederland bewegen om meer zonnepanelen aan te schaffen en biedt ondernemers drie financieringsstructuren. Dit moet tot spectaculaire groei leiden van het aantal zonnepanelen, met name op de zakelijke daken van het MKB. “We willen onze klanten laten meedoen met de energietransitie”, stelt Bianca van Dijk, Programmamanager Energietransitie Bedrijven bij Rabobank.

“Binnen de Rabobank hoor ik sommige collega’s wel eens zeggen dat ze zonnepanelen een ‘smal’ onderwerp vinden en een veel te kleine investering in het licht van de grotere duurzame doelstellingen. Maar je moet juist klein en praktisch beginnen. Ik zie het bij mezelf, vanaf het moment dat ik zelf panelen op het dak had, is het onderwerp veel meer gaan leven.

Neem bijvoorbeeld een salderingsregeling, die begrijp je veel beter als je zelf panelen hebt. Als je meer kennis van energie hebt, ga je er ook bewuster mee om en raak je aangestoken door het enthousiasme dat leeft in de sector. Dan ga je nadenken of je nog meer zou kunnen isoleren of een zonneboiler aan zou kunnen schaffen.”

Behalve haar enthousiasme kan Van Dijk de Rabobankklanten ook nog een mooie metafoor meegeven. “Ik vergelijk het wel eens met snorkelen. Je weet dat er veel leeft onder water, maar op het moment dat je aan het snorkelen bent, ga je het zien en begint het te leven. Dat is belangrijk, want je moet mensen echt laten meedoen met de energietransitie. Klanten die particulier zonnepanelen hebben, zijn veel meer geneigd om ook op de zaak panelen te leggen.”

Het aanleggen van een paar zonnepanelen op een huis kan zo een rimpeleffect veroorzaken, waarbij een kleine handeling een steeds groter wordend effect kan krijgen. “Het maakt de energietransitie toegankelijk, tastbaar en herkenbaar. Het is het startpunt van de verduurzaming van de energiesector én het snelst groeiende onderdeel.”

Sterke groeicijfers
Die connectie tussen particulier en zakelijk enthousiasme over zonnepanelen is ook terug te zien in de verwachtingen van de Rabobank voor de komende jaren. “In 3-5 jaar verwachten wij nog een enorme groei in het aantal zonnepanelen, mits de subsidies blijven bestaan zoals ze er nu zijn. Particulier liggen er nu op 20-30 procent van de huizen zonnepanelen, onze verwachting is dat dat verdubbelt naar 50-60 procent. Voor bedrijven ligt dat cijfer op 5-8 procent, maar wij verwachten een stijging tot 50-60 procent in de komende vijf jaar.”

Bianca van Dijk, Programmamanager bij Rabobank.

Deze verwachte groeicijfers zijn nog wel onder voorbehoud, wanneer de overheid besluit bepaalde subsidies voor zonnepanelen in te trekken heeft dit natuurlijk ook gevolgen voor de groeicijfers. “Het is afwachten hoe dat uit de kabinetsformatie gaat komen. Behalve behoud van de bestaande subsidies zou het enorm helpen als ook gemeenten en provincies subsidies gaan verstrekken voor bijvoorbeeld het aanpassen van de dakconstructie voor zonnepanelen, zoals dat al gebeurt in Zuid-Holland.”

Een andere ontwikkeling die Van Dijk zou toejuichen is het verplichten van bedrijven om zonnepanelen te plaatsen als zij hun intrek willen nemen op een nieuw bedrijventerrein. “Dat zou enorm helpen, maar dit landelijk te verplichten blijkt in de praktijk lastig, omdat het juridisch draagvlak voor zulke maatregelen vaak ingewikkelder is. Maar het gesprek is nu wel op gang geraakt, dat is een mooi begin. Daarnaast blijven innovaties belangrijk voor de groei van de sector, zoals lichtere panelen en is de congestie op het netwerk een probleem, maar de netwerkbeheerders werken er hard aan dat  meer elektriciteit het net op kan.”

MKB Nederland
Dit is het derde artikel in een serie van drie waarin Bianca van Dijk, Programmamanager Energietransitie Bedrijven bij Rabobank, vertelt hoe de bank aankijkt tegen de rol van zonnepanelen in de energietransitie en wat hierin de mogelijkheden zijn voor MKB Nederland. Klik hier voor deel 1 en hier voor deel 2.