‘Zonnepanelen zijn gewoon een hele goede investering’

16.04.2021 Jan de Wit

‘Zonnepanelen zijn gewoon een hele goede investering’

MKB Nederland moet aan de zonnepanelen, maar is terughoudend omdat zonne-energie niet bij hun corebusiness hoort. De Rabobank heeft daarom drie financieringsstructuren ontwikkeld om ondernemers toch over de streep te trekken, zo vertelt Bianca van Dijk, Programmamanager Energietransitie Bedrijven bij Rabobank. “Het gaat om een verbreding van je bedrijf.”

Om het aantal zakelijke zonnepanelen onder zijn klanten omhoog te krijgen heeft Rabobank haar propositie geënt op ontzorgen. “Zo sluit onze propositie aan bij de twee meest gehoorde redenen waarom het MKB nog niet aan de zonnepanelen wil”, stelt Van Dijk. “Ten eerste ligt hun bedrijfsrendement vaak hoger dan wat de panelen opleveren en ten tweede is zonne-energie niet hun corebusiness.”

Dat hoeft ook niet, zo legt Van Dijk uit. “Wij regelen de voorwaarden met onze partners die zonne-energie wel als corebusiness hebben. Daarnaast willen wij onze klanten laten inzien dat zonnepanelen een hele aantrekkelijke investering vormen, omdat het gaat om een verbreding van hun bedrijfsactiviteiten die extra rendement en een stabiele basis oplevert. Neem bijvoorbeeld een melkveehouder. Die kan met zonnepanelen een stabiel extra inkomen creëren, wat zeer aantrekkelijk is als je voor je inkomen afhankelijk bent van een sterk fluctuerende melkprijs.”

Financieringsstructuren
“Wij kunnen MKB Nederland drie financieringsstructuren bieden en de eerste daarvan is de bancaire lening. Dan wordt er een extra bedrag bovenop de bedrijfshypotheek geleend. Dat is de meest gebruikte vorm, omdat de meesten al een bedrijfslening bij ons hebben. Het is een relatief kleine, eenvoudige stap om daar bovenop te lenen.

De tweede optie is de financial lease. Daarmee kun je bedrijfsapparatuur leasen tot 500.000 euro, waar zonnepanelen ook onder kunnen vallen. De zonnepanelen dienen dan zelf als onderpand. De populariteit van deze optie, met name tot 100.000 euro, zien wij de afgelopen 2 jaar toenemen, mede doordat het aanvraagproces heel eenvoudig in elkaar steekt en zelfs online gedaan kan worden.

De financial lease en de extra lening zijn verreweg de populairste opties, maar er is ook nog de projectfinanciering. Hier vallen de grotere projecten zoals een zonneweide onder, projecten die boven een miljoen euro kosten. Voor de meeste MKB’ers zijn deze bedragen natuurlijk niet praktisch, maar wat we wel zien is dat groepen MKB’ers zich verenigen voor een dusdanige investering. Zo hadden  we onlangs een autobedrijf als klantcase, waaronder tien garages als losse bv’s onder vielen, die kunnen dan gezamenlijk van een projectfinanciering gebruik maken.”

Beoordelingscriteria
Vaak blijken zonnepanelen nog voor een schrikreactie te zorgen bij verzekeraars, maar Van Dijk ziet dat de aanvankelijke terughoudendheid minder begint te worden. “In het begin vond de verzekeringstak het toch wel spannend en dat zag je terug in het afwijzen van aanvragen en het verhogen van premies. Inmiddels blijken zonnepanelen minder brandgevoelig als vaak wordt gedacht en verandert de houding bij verzekeraars. Zij stellen uiteraard wel voorwaarden en daarom adviseren wij onze klanten om al in de beginfase al met hen het gesprek aan te gaan.”

Op dit advies legt de bank sterk de nadruk. “Als wij als bank een financiering verstrekken voor een gebouw moet dit gebouw verzekerd zijn. Als met de installatie van zonnepanelen de verzekeraar ook het gebouw niet meer wil verzekeren krijgt de klant ook een probleem met de financiering. De zonnepanelen moeten onderdeel worden van onder andere de opstal- en brandverzekering.

Bianca van Dijk, Programmamanager bij Rabobank.

Zonnepanelen worden echt een onderdeel van je pand en dus van je bedrijf. Stel er gaat toch iets mis, dan kan dit  aanzienlijke vervolgschade hebben, omdat bijvoorbeeld een deel van de werkzaamheden stil komt te liggen. Nogmaals, er is maar een beperkt aantal gevallen bekend van branden door zonnepanelen, maar we willen het brandrisico en de potentiële gevolgen natuurlijk wel minimaliseren.”

Om in aanmerking te komen voor een lening staat de businesscase voor Rabobank vanzelfsprekend centraal. “Hoe rendabel is die? Dat is voor ons natuurlijk belangrijk en dan blijken zonnepanelen toch een zeer goede investering”, aldus Van Dijk. “Voor een standaard investering kun je bij de Rabobank een lening krijgen met een looptijd van tien jaar en met de Subsidie Duurzame Energie voor daken vanaf 3.500m2 met een looptijd van vijftien jaar. Met het rendement van de huidige zonnepanelen ga je doorgaans na 7-8 jaar al verdienen. Plus, die panelen gaan 25 jaar mee, dus na 8 jaar heb je nog 17 jaar gratis energie tegoed.”

MKB Nederland
Dit is het tweede artikel in een serie van drie waarin Bianca van Dijk, Programmamanager Energietransitie Bedrijven bij Rabobank, vertelt hoe de bank aankijkt tegen de rol van zonnepanelen in de energietransitie en wat hierin de mogelijkheden zijn voor MKB Nederland. Klik hier voor deel 1.