2 miljard euro SDE++ voor PV blijft op de plank liggen

14.12.2021 | Nieuws Simone Tresoor

2 miljard euro SDE++ voor PV blijft op de plank liggen

Omdat de zonnepanelen nooit worden geplaatst blijft zo’n 2 miljard euro aan SDE++-subsidie op de plank liggen. Volgens het Financieele Dagblad blijft circa de helft van de daken van de bedrijven die de subsidie voor zonnepanelen op dak toegewezen krijgen zonder panelen.

Deze panelen worden nooit geplaatst omdat de subsidie eerst wordt aangevraagd en daarna pas wordt gekeken of het dak wel geschikt is. De bedrijven krijgen de subsidiebeschikking wel binnen terwijl het dak het gewicht van de panelen niet blijkt te kunnen dragen.

Maar 45 tot 65 procent van de zonprojecten komt van de grond
Een andere reden dat bedrijven toch geen gebruik maken van de subsidie is dat in hun omgeving het stroomnet een te beperkte capaciteit blijkt te hebben. Aanleiding voor het artikel is een bericht van het Planbureau voor de Leefomgeving waaruit blijkt dat maar 45 tot 65 procent van de geplande zonprojecten daadwerkelijk van de grond komt.

Aanvragen zijn te vrijblijvend
Aangegeven wordt dat de aanvragen in Nederland te vrijblijvend zijn omdat er geen garantie hoeft te worden gegeven dat de PV zal worden gelegd. Hierdoor haken bedrijven af die het toch ‘teveel gedoe’ vinden. In bijvoorbeeld Duitsland moet men bij de subsidieaanvraag een financiële garantie geven dat er gebouwd gaat worden. Zo wordt voor de aanvraag zeker gesteld dat de PV geplaatst kan worden.

Afgelopen week bleek nog dat de SDE++-regeling zwaar overtekend is. Dit jaar is er voor in totaal 12 miljard euro aan aanvragen ingediend terwijl er maar 5 miljard euro beschikbaar is.

Volgens onderzoek van TKI Urban Energy en RVO, uitgevoerd door SYSTEMIQ, is ongeveer 85 procent van al deze daken geschikt te maken met minimale aanpassingen.

SDE bedrijfsdakenPVzonnedakenzonnepanelensubsidiezonde

Bedrijvenregister

Agenda

Webinar: De nieuwe Sunny Tripower X

Logo SMA
25 mei 2022
16:00
Online

SMA

Lees verder

Webinar: Aan de Slag met Opslag - Laad uw kennis op over thuisbatterijen

Logo SMA
31 mei 2022
09:30
Online

SMA

Lees verder

Webinar: SolarEdge | Introductie SolarEdge Home Inline Meter & Netwerk

Logo SolarEdge Technologies (Holland) B.V.
2 juni 2022
11:00
Online

SolarEdge Technologies (Holland) B.V.

Lees verder

Webinar: De basis voor energieopslag

Logo Libra Energy
2 juni 2022
09:00 uur

Libra Energy

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu