Batterijpark Luminus draagt bij aan stabiliteit Belgisch elektriciteitsnet

20.09.2024 Gijs de Koning

Batterijpark Luminus draagt bij aan stabiliteit Belgisch elektriciteitsnet
©Luminus

Energieleverancier Luminus heeft een vergunningsaanvraag ingediend voor de bouw van een nieuw batterijproject aan de ringvaart van Gent. Het batterijpark moet de flexibiliteit op het Belgische elektriciteitsnet verhogen en daarmee ook stabiliteit brengen.

Het batterijproject krijgt 400 megawattuur aan opslagcapaciteit en 100 megawatt vermogen. Dit zou goed zijn voor het dagelijks verbruik van zo’n 42.000 gezinnen. Hiermee is het batterijproject niet het grootste batterijpark in België. Dit wordt momenteel gebouwd door energiebedrijf ENGIE.

De bouw van het batterijpark duurt zo’n twee jaar en zou daarmee eind 2026 in gebruik moeten worden genomen.

Luminus heeft als energieproducent een geïnstalleerd vermogen van 2.199 megawatt, wat goed is voor tien procent van het totale geïnstalleerde vermogen in België. Hiervan is 725 megawatt aan windenergie en 67 megawatt aan waterkrachtcentrales.

“Als nummer één in windenergie op het vasteland en waterkracht in België zetten we volop in op hernieuwbare energie. Met onze batterijprojecten, hier aan de Ringvaart en ook in het Waalse Lixhe, willen we zorgen voor de nodige flexibiliteit op het elektriciteitsnet en verdere groei van hernieuwbare energie mogelijk maken”, stelt Grégoire Dallemagne, CEO van Luminus.

Aanvankelijk wilde Luminus twee tot zes gasturbines bouwen om aan de stijgende vraag naar elektriciteit te voldoen. Echter heeft Luminus toch gekozen voor batterijen in plaats gasturbines. De bestaande gascentrale aan de ringvaart blijft wel in bedrijf.

Deze bestaande gascentrales zijn volgens Luminus onmisbaar in de huidige energiemix, omdat de productie van wind- en zonne-energie afhankelijk is van de weersomstandigheden en het lastig is om deze energie voor langere tijd op te slaan.

Marie Arys, Project Manager bij Luminus, stelt: "Gascentrales kunnen snel de benodigde hoeveelheid energie produceren op het ogenblik dat de consument er echt nood aan heeft, en ze kunnen snel worden stilgelegd wanneer er veel wind of zon is. Ze zijn dus de perfecte aanvulling op hernieuwbare energiebronnen. Tegelijkertijd investeert Luminus in onderzoek naar innovatieve oplossingen om in de toekomst te kunnen overschakelen op andere soorten brandstoffen (zoals biogas en groene waterstof) en in het opvangen van CO2."

Sterke groei aan vermogen
België is momenteel hard op weg om meer batterijparkente bouwen. Uit onderzoek van De Tijd blijkt dat de totale capaciteit aan batterijen in België de komende jaren verveertienvoudigd wordt. Er zit 3.900 megawatt aan batterijprojecten in de pijplijn, schrijft het blad.

De projecten moeten ervoor zorgen dat er genoeg elektriciteit beschikbaar blijft voor de Belgische markt. Hierover is namelijk enige onzekerheid, omdat er eind 2025 drie kerncentrales worden gesloten. Kerncentrales vertegenwoordigen nu nog het grootste deel van de Belgische energiemix.
Als alle projecten worden gerealiseerd, zou dit hetzelfde vermogen opleveren als de vijf operationele kernreactoren in België en het land voor drie uur van energie moeten kunnen voorzien.