‘De nieuwe veelzijdigheid van installateurs zorgt dat klanten in één keer geholpen zijn’
05.05.2025 Sjoerd Rispens

De rol van installateur is door de jaren heen aan verandering onderhevig geweest. Waar installateurs enkele jaren geleden zich bijvoorbeeld alleen met zonnepanelen bezighielden, kunnen ze nu ook warmtepompen en laadpalen installeren. Zonnepaneelinstallateurs worden steeds vaker totaalinstallateurs van duurzame energie. Hoe positief is die ontwikkeling?
“Als ik naar bedrijven om me heen kijk herken ik deze trend wel”, zegt Wessel de Koning, eigenaar van De Koning Energie uit Heiloo. “Ik merkte dat al bij bedrijven waar ik in het verleden samen mee heb gewerkt. Het is voor installateurs best een investering om van zonnepanelen naar een warmtepomp te gaan, want daar is meer kennis en gereedschap voor nodig. Zo hebben wij als bedrijf veel tijd en energie gestoken in het opleiden en certificeren van onze mensen en het behalen van de bedrijfscertificeringen.”
De Koning Energie installeert sinds enige tijd warmtepompen en airconditioners, het bedrijf richtte zich aanvankelijk vooral op zonnepanelen, thuisbatterijen en laadpalen. Die stap naar andere producten was niet noodgedwongen, geeft De Koning aan: “Bij ons kwam de vraag vanuit de klanten. Zij gaven aan dat ze bijvoorbeeld een warmtepomp, zonnepanelen en laadpaal wilden en dat één installateur dat hele pakket zou doen. Als je dat niet doet val je af voor die klanten, want ze willen complete ontzorgd zijn. Daarom zijn we ermee aan de slag gegaan, ik hoorde van andere bedrijven om mij heen dat ze niet anders konden.”
De Koning durft niet te zeggen of het bedrijf de stap over een paar jaar wel had moeten zetten. “Het aantal klanten van ons dat deze service wil komt neer op zo’n 10 tot 15 procent. En ik merk dat klanten via de site specifiek bij ons terechtkomen omdat ze meerdere dingen willen. Dus dat trekt ook wel meerdere klanten aan. Maar het maakt het voor ons bedrijf natuurlijk wel ietsjes lucratiever. Hoe meer extra installaties we doen hoe meer mensen we moeten betrekken. Dat is wel in de groeiende lijn waar we op gehoopt hadden.”
Integratie van zonnepanelen
“Ik denk dat het een goede ontwikkeling is dat installateurs steeds breder worden ingezet”, vervolgt De Koning. “Ten eerste omdat dat het personeel meer zekerheid geeft over hun baan. Ten tweede omdat de klant dan op één plek geholpen kan worden en dat is voor veel hen super fijn. Ik denk ook dat het steeds belangrijker wordt dat zonnepanelen meer integreren met warmtepompen, thuisbatterijen en laadpalen. Dan blijft het na 2027 voor Nederland interessant om zonnepanelen aan te schaffen en te verduurzamen.”
“Als je dat goed samen kan laten spelen heeft de klant daar véél meer aan dan wanneer je al die installaties los van elkaar moet laten werken. Dat is voor de verduurzaming en het efficiënt gebruiken van energie heel waardevol. Installateurs zijn er bovendien niet dol op om aan een installatie van iemand anders te zitten. Want de garanties kunnen dan vervallen. Hierdoor is het voor de eindgebruiker veel beter om alles bij één installateur te laten doen.”
“Laatst hadden we een klant die nog vijf jaar installatiegarantie van zonnepanelen had”, schetst De Koning. “Het dak van die klant werd vervangen. De dakdekker zei dat hij de zonnepanelen er wel af kon halen en weer terug kon plaatsen. Vervolgens deden ze het niet meer omdat deze klaarblijkelijk niet goed terug waren geplaatst. Dan kunnen wij lastig zeggen dat we dat kosteloos op gaan lossen want het is simpelweg onze schuld niet.”
Installatiewerk nóg leuker
“Een andere reden waarom ik die veelzijdigheid een goede ontwikkeling vind is omdat je als monteur niet hele jaar door op het dak kan zitten. Soms waait het te hard en met onweer moet je het ook niet doen, al komt dat niet vaak voor. Dan is het voor de installateur fijn om andere werkzaamheden uit te kunnen voeren. Bovendien Belast je je lichaam minder bij meer afwisseling in werkzaamheden.”
“Ik weet niet of je deze ontwikkeling als oplossing voor het tekort aan installateurs kan zien”, zegt De Koning desgevraagd. “Op de langere termijn moeten er meer installateurs bijkomen. Jongeren moeten warmgemaakt worden voor dit soort vakken. Zij ervaren vaak de druk dat ze moeten gaan studeren. Maar installatiewerk is heel mooi. Want je maakt mensen blij en het is hard nodig.”
Grootste uitdaging
Als het om een warmtepomp gaat, duurt het volgens De Koning duurt gauw vier tot zes maanden voordat je alles geleerd hebt en nog belangrijker, genoeg praktijkervaring hebt. “Ik en mijn collega’s hebben een technische achtergrond, dus dat helpt wel. Daarbij hebben we mensen aangetrokken die al meerdere jaren in de installatie van warmtepompen en cv-ketels werkzaam zijn. Het heeft ons goed geholpen deze kennis in huis te halen.”
Onze grootste uitdaging momenteel bij deze ontwikkeling ligt op het logistieke vlak”, besluit De Koning. “De het aantal artikelen in ons assortiment is enorm gegroeid en we voeren meer adviesgesprekken. Voor de zonnepanelen hadden we al geavanceerde programma’s om met de klant te bepalen wat voor installatie het beste bij hun situatie past. Voor warmtepompen hebben we dit allemaal opnieuw moeten vormgeven. Het is op verschillende punten wel lastig, maar wel een leuke uitdaging.”