De staat wil definitief aandeelhouder worden van Stedin

08.09.2023 Jan de Wit

De staat wil definitief aandeelhouder worden van Stedin
©Stedin

De Nederlandse staat wil 500 miljoen euro aan netbeheerder Stedin betalen om daarvoor 11,9 procent van de aandelen en vertegenwoordiging in de aandeelhouderscommissie te krijgen, dat schrijft Rob Jetten, demissionair minister voor Klimaat en Energie, aan de Tweede Kamer. Hiervoor was al geld gereserveerd in de laatste Miljoenennota. Ook waren er al afspraken gemaakt over de voorwaarden waaronder het Rijk in de toekomst aandeelhouder zou kunnen worden, deze afspraken gelden ook voor Alliander en Enexis.

Eind november vorig jaar hebben Alliander, Enexis en Stedin afspraken gemaakt met het kabinet over de voorwaarden waaronder het Rijk in de toekomst aandeelhouder zou kunnen worden. Toen was al duidelijk dat Stedin als eerste in aanmerking zou komen na een kapitaalverzoek van 500 miljoen euro, waarvoor ruimte was gereserveerd in de laatste Miljoenennota.

Stedin is verantwoordelijk voor het netwerk in het grootste deel van Zuid-Holland en de provincies Utrecht en Zeeland en omvat zo’n 2,3 miljoen aansluitingen. Met de investering wordt de Nederlandse staat een aandeelhouder van Stedin, naast aandeelhouders namens de 42 gemeentes in het verzorgingsgebied van Stedin.

“Het is cruciaal dat de uitbreiding van het elektriciteitsnet op hoog tempo doorgaat. Voor alle huishoudens en bedrijven die de komende jaren zelf elektriciteit willen produceren of overstappen van fossiele energie op duurzame elektriciteit is veel meer ruimte nodig”, aldus minister Jetten.

Stedin heeft 8 miljard euro tot 2030 nodig, maar vooral meer eigen vermogen om extra investeringen aan te trekken. Om voldoende te investeren in het elektriciteitsnet hebben de netbeheerder en aandeelhouders de staat om een kapitaalinjectie van 500 miljoen euro gevraagd. Hiervoor krijgt de overheid 11,9 procent terug en een vertegenwoordiging in de aandeelhouderscommissie.