Duurzame, betaalbare energie, Geopolitieke onafhankelijkheid en Economische groei

18.02.2025 Wijnand van Hooff Algemeen directeur van Holland Solar

Duurzame, betaalbare energie, Geopolitieke onafhankelijkheid en Economische groei

De energietransitie in Nederland heeft de afgelopen jaren enorme vooruitgang geboekt, en zonnestroom speelde daarin een essentiële rol. Zonnestroom is schoon, hernieuwbaar en helpt de wereldwijde CO2-uitstoot drastisch te verlagen. Inmiddels wordt meer dan 50 procent van alle elektriciteit die in Nederland wordt gebruikt opgewekt uit duurzame bronnen. Maar iedereen weet dat dit slechts het begin is, we streven immers naar een volledig duurzaam energiesysteem dat veel groter is dan alleen het elektriciteitssysteem. Alleen door op een slimme manier nog veel meer zonnepanelen te plaatsen kan de energietransitie slagen.

De prijzen voor zonnestroom zijn de afgelopen jaren sterk gedaald en zullen blijven dalen. Nu al biedt zonnestroom aan consumenten en bedrijven een stabiele, betaalbare energiebron.  Terwijl de prijs van fossiele brandstoffen vaak fluctueert door onder meer geopolitieke spanningen, biedt zonnestroom juist een voorspelbare oplossing voor betaalbare energie. Zonnestroom is dus naast een oplossing voor het klimaatprobleem ook een belangrijke optie om de energierekening betaalbaar te houden.

Er is ook nog een derde reden waarom we maximaal moeten inzetten op zonne-energie: geopolitieke onafhankelijkheid. Als Europa zijn zonnestroomopwekcapaciteit verder uitbreidt dan wordt zij, en daarmee ook Nederland, minder afhankelijk van fossiele energiebronnen en daarmee minder afhankelijk van landen waar we niet afhankelijk van willen zijn. Dit vermindert onze geopolitieke kwetsbaarheid en zorgt voor een stabielere energievoorziening. Het idee dat Europa, en daarmee ook Nederland, zijn eigen energie kan produceren, geeft hoop voor een stabiele toekomst van Europa, en daarmee van Nederland.

Wat ooit een project was van een kleine aantal idealisten is inmiddels uitgegroeid tot een serieuze sector waar substantieel veel geld in omgaat en een wezenlijke bijdrage levert aan de Nederlandse economie. Het is voor mij niet de vraag of deze sector de huidige dip gaat overleven, maar hoe snel zij ervan zal herstellen en hoe groot de groei daarna weer zal zijn. Ik verwacht dat de groei in 2025 weer aantrekt en daarna nog harder doorzet dan tot nu toe het geval is geweest. Dat kan gewoon niet anders!

Flexibiliteit en Batterijen
Een belangrijke ontwikkeling die de zonnestroomsector op korte termijn vooruit zal stuwen, is de integratie van zonnestroom met energiemanagement, opslag en conversie. Een energie managementsysteem (EMS) in combinatie met een batterijsysteem zal in de nabije toekomst een integraal onderdeel gaan zijn van elk zonnestroomsysteem. Of het nu gaat om een systeem voor een particulier huishouden, een grootschalig zonnedak, of een zonnepark; EMS en batterijen maken het mogelijk om de opgewekte duurzame energie op te slaan en op het juiste moment en op de juiste plaats weer te leveren. Hierdoor wordt het totale energiesysteem veel efficiënter en draagt zonnestroom bij aan een stabieler elektriciteitsnet. Het op grote schaal opwekken, opslaan en leveren van duurzame energie, waar en wanneer daar behoefte aan is, wordt wat mij betreft de volgende stap die de energietransitie gaat versnellen. Daar kan geen autoritair regime, waar ook ter wereld, iets tegenin brengen. Het gaat gewoon gebeuren en dat geeft mij veel rust als ik zie dat de wereld alle kanten op lijkt te gaan.

Alleen ga je sneller, samen kom je verder
Tot nu toe hebben de Nederlandse zonne-energiesector, de windenergiesector, verschillende opslag- en conversietechnieken, en netwerkbedrijven zich in relatieve autonomie ontwikkeld. De toekomst van ons energiesysteem moet echter een stevig samenhangend geheel worden en geen samenraapsel van individuele oplossingen. Het integreren van technieken door samenwerking over sectoren heen gaat de belangrijkste driver zijn om succesvol het energiesysteem van de toekomst te kunnen bouwen. Daar ligt de komende jaren de belangrijkste uitdaging en die pakken wij met beide handen aan.