Gratis tweedehands zonnepanelen voor Amsterdammers
28.04.2025 Evelien Schreurs

Achthonderd tot duizend Amsterdamse huishoudens die kampen met energiearmoede zullen de komende jaren gratis zonnepanelen krijgen van de gemeente Amsterdam. Het gaat om gebruikte zonnepanelen die de bewoners in bruikleen krijgen met als doel hun energierekening te verlagen.
De tweedehands zonnepanelen kunnen nog zeker vijftien jaar mee, volgens de Gemeente Amsterdam. De panelen worden geleverd door Stichting ZonNext, die gebruikte zonnepanelen controleert, waar nodig opknapt en een nieuwe bestemming geeft.
Door gebruikte zonnepanelen te geven aan huishoudens die te maken hebben met energiearmoede, wordt op verschillende thema’s impact gemaakt, schrijft ZonNext: “Energietransitie - meer mensen kunnen meedoen aan zonne-energie -, energiearmoede – lagere energielasten voor huishoudens die het het hardst nodig hebben -, circulariteit – zonnepanelen krijgen een tweede leven, grondstoffen blijven behouden-, CO2-reductie – minder productie, minder afval, minder uitstoot”.
Bewoners melden zich niet zelf aan voor het project, maar worden hiervoor geselecteerd. De gemeente bepaalt samen met woningcorporaties en stadsdelen welke daken en projecten geschikt zijn. Het zal gaan om bewoners die moeite hebben met het betalen van hun energierekening. De zonnestroom kan (gedeeltelijk) in hun energiebehoefte voorzien en zo de energierekening verlagen.
Gemeente Amsterdam: “In Amsterdam hebben tienduizenden huishoudens te maken met ‘energiearmoede’: een te groot deel van hun inkomen besteden ze aan hun energierekening. Woningisolatie en zonnepanelen kunnen bijdragen aan een structurele verlaging van de energielasten van deze huishoudens.”
“Juist mensen met energiearmoede hebben baat bij zonnepanelen op hun dak. Met dit project zorgen we voor een lagere energierekening voor mensen in energiearmoede, hergebruik van kostbare grondstoffen, én werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt”, Wethouder Duurzaamheid in Amsterdam, Zita Pels.
De tweedehands zonnepanelen zullen de komende twee jaar geïnstalleerd worden bij de betreffende huishoudens. Dat wordt gedaan door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, via Refurn, een partner waar ZonNext nauw mee samenwerkt. “De installatiekosten worden, in de eerste instantie, vanuit het Klimaatfonds betaald”, aldus Gemeente Amsterdam. “We onderzoeken hoe we de financiering van dit project op de langere termijn kunnen regelen.”
Stichting ZonNext: “Amsterdam zet hiermee een belangrijke stap richting een eerlijkere energietransitie. Niet alleen voor mensen met een koopwoning, maar juist ook voor huurders en minima. ZonNext is trots om de gemeente te helpen bij het opzetten, uitvoeren en opschalen van deze aanpak — en maakt het mogelijk dat goede zonnepanelen niet verloren gaan, maar waarde houden voor mens en milieu.”