ENGIE is begonnen met het bouwen van een van Europa’s grootste batterijen
13.09.2024 Anne Agterbos

In het Belgische Vilvoorde is ENGIE begonnen met de bouw van een van de grootste batterijen van Europa. Het batterijpark met een vermogen van 200 megawatt en een opslagcapaciteit van 800 megawattuur is onderdeel van de amibities van ENGIE om 5 tot 6 gigawatt aan flexibele capaciteit tegen 2030 te bereiken.
De werkzaamheden voor de bouw zijn momenteel begonnen op een terrein van 3,5 hectare en zal plaats bieden voor 320 lithium-ion batterijmodules. De batterij kan, wanneer volledig opgeladen, het stroomgebruik van 96.000 huishoudens dekken.
In juli 2023 kreeg ENGIE de vergunning voor de bouw van het batterijpark en in oktober 2023 werd het project geselecteerd voor een capaciteitsvergoeding. Belgische batterijprojecten kunnen in aanmerking komen voor het ‘capaciteitsvergoedingsmechanisme' (CRM). Dit mechanisme garandeert, doormiddel van financiële ondersteuning vanuit de overheid, dat er voldoende capaciteit beschikbaar is om de levering van elektriciteit veilig te stellen.
In september 2025 zal de eerste 100 megawatt aan batterijcapaciteit in gebruik worden genomen, de andere 100 megawatt zal in januari 2026 volgen. Wanneer het park volledig operationeel is, kan de batterij gedurende vier uur op vol vermogen stroom leveren. De batterij komt overeen met ongeveer 160.000 thuisbatterijen van 5 kilowattuur.
Hans Bonte, burgemeester van Vilvoorde reageert: “De historische energiesite krijgt op deze manier, eindelijk, een duurzame toekomst. Waar vroeger een kolencentrale en daarna een gascentrale een succesvolle motor bleek voor de industriële ontwikkeling van onze regio, wordt vandaag de wissel getrokken naar milieuvriendelijke en duurzame energievorming.
Drogenbos en Kallo
Naast de batterijen in Vilvoorde is ENGIE bezig met het ontwikkelen van twee batterijprojecten in het Belgische Drogenbos en Kallo die goed zijn voor respectievelijk 80 en 100 megawatt.
De batterijen, waarvoor de vergunning inmiddels is verkregen, worden aangesloten op het hoogspanningsnet, waardoor elektriciteit bij een aanbodsoverschot kan worden afgenomen en bij een vraagtekort kan worden teruggeleverd aan het net.
Vincent Verbeke, CEO van ENGIE Belgium, reageert: “Als een van de belangrijkste ontwikkelaars van hernieuwbare energie in België blijven we onverminderd inzetten hierop. Maar hernieuwbare energie komt pas volledig tot zijn recht als ze wordt aangevuld door flexibele installaties, zoals het batterijpark in Vilvoorde, die essentieel zijn om het overschot van wind- en zonneproductie op te vangen. Onze teams zijn meer dan ooit gefocust om tegemoet te komen aan de groeiende flexibiliteitsnood, met het oog op het aanbieden duurzame, betrouwbare en betaalbare energie.”
Het verschil tussen Nederland en België
Nederland kan nog veel leren van het Belgische beleid rondom batterijparken. In België, maar ook in Duitsland, zijn er de eerste tien jaar bijvoorbeeld geen netwerktarieven voor batterijparken.
Daarnaast kunnen Belgische batterijprojecten doormiddel van ‘capaciteitsvergoedingsmechanisme' (CRM) financiële ondersteuning krijgen via de Belgische overheid. Frank van den Spiegel, business development manager bij ENGIE, vertelt: “Het is hard nodig om de businesscase voor batterijparken aantrekkelijker te maken als we klimaatneutraliteit willen behalen. Momenteel is er in Nederland onvoldoende prikkel om batterijprojecten te ontwikkelen”, aldus Van den Spiegel. “Je ziet Nederlandse batterijprojecten zelfs vertrekken naar België, omdat de batterijmarkt hier interessanter is.”
In Nederland wordt er vooral gefocust op batterijen in combinatie met een wind- of zonnepark. Volgens Van den Spiegel is dat zonde: “Wanneer je een batterij aan één park koppelt beperk je het batterijvermogen tot een bepaald aantal megawatt. Wanneer je één groot batterijpark plaatst, scheelt dat in kosten en kan er meer flexibiliteit gegenereerd worden.”
Ondanks de uitdagingen van de markt is ENGIE ook in Nederland actief. Afgelopen maart nam ENGIE een definitief investeringsbesluit voor een grootschalig batterijpark op het terrein van de Maxima-centrale in Lelystad. In 2025 zal het batterijpark met een vermogen van 35 megawatt en een capaciteit van 100 megawattuur in bedrijf genomen worden, de batterijen kunnen gedurende drie uur op vol vermogen elektriciteit leveren.