Handelsspanningen op de markt voor zonne-energie: een bekend patroon
20.05.2025 Gerard Scheper CEO van European Solar

Wie het nieuws over zonne-energie al een tijdje volgt, weet dat de Verenigde Staten onlangs hoge importtarieven hebben opgelegd aan zonnepanelen uit Zuidoost-Azië. In 2013 voerde Europa soortgelijke maatregelen in tegen Chinese zonnepanelen om de eigen industrie te beschermen. Vervolgens werd een minimumprijs vastgesteld, waardoor Europese fabrikanten onder voorwaarden konden concurreren. De Chinese bedrijven kregen uitzonderingen als ze ermee instemden om buiten China te produceren. Uiteindelijk veroverden ze een enorm marktaandeel, zo'n 75 procent, terwijl de Europese fabrikanten slechts aan 25 procent van de vraag konden voldoen. En nu volgen de VS dezelfde koers.
Door tarieven tot 3.521 procent op te leggen aan zonneproducten uit Cambodja, Vietnam, Maleisië, Thailand en andere landen om wat zij als oneerlijke concurrentie beschouwen, tegen te gaan, zijn de aandelenkoersen van Amerikaanse producenten gestegen nu er minder buitenlandse concurrentie is om je zorgen over te maken.
Toch leert het verleden ons dat dit soort maatregelen niet zonder bijwerkingen zijn. In Europa leidde het uiteindelijk tot een complexe situatie waarin fabrikanten, klanten en leveranciers alternatieve routes zochten, soms op het randje van de regelgeving. De juridische kosten stapelden zich op, en uiteindelijk overleefde slechts een klein deel van de oorspronkelijke fabrikanten. De beoogde bescherming pakte in veel gevallen anders uit dan gehoopt.
Tegen deze achtergrond lijkt de reactie van bedrijven als SolarBank verstandig. Ze verlagen hun risico's door geen modules uit de getroffen landen te importeren en zich te concentreren op alternatieve leveranciers uit Noord-Amerika en het Midden-Oosten. Dit helpt hen ook omdat ze Canada bedienen, dat niet onder deze invoerrechten valt. Andere spelers, zoals Tesla en EVE Energy, bouwen ook agressief hun voorraden op, wat aangeeft dat innovatie en schaalvoordelen waarschijnlijk succesvoller zijn dan protectionisme.
Tegelijkertijd worden de grondstoffen nog steeds uit China gehaald, en het verliezen van een grote markt zoals de VS zal de Chinese fabrikanten nog steeds pijn doen. Met een overaanbod en een historisch lage prijs wordt verwacht dat deze factoren de druk op de marges en de continuïteit van bedrijven voor delen van de markt zullen verhogen.
Als klant moet het volgende bovenaan je agenda staan:
Vermijd verleidelijke prijzen als die niet gepaard gaan met een gezond balanstotaal. In een sector waar alles om schaal, snelheid en robuustheid draait, zijn lokale beschermingsmaatregelen vaak weinig meer dan tijdelijk theater. De echte strijd wordt uitgevochten in kostprijs, efficiëntie én vertrouwen.
De geschiedenis herhaalt zich en als we hier niet allemaal van leren, betalen we straks gewoon opnieuw de rekening.