Het hele jaar rond een hoge opbrengst met alpine solar

01.02.2024 Evelien Schreurs

Het hele jaar rond een hoge opbrengst met alpine solar
©Axpo

Zonnepanelen komen niet alleen tot hun recht in warme oorden. Juist het plaatsen van de panelen op besneeuwde bergtoppen kan veel voordelen hebben. Dat is te zien op de Muttseedam: het grootste zonnepark in de Zwitserse bergen.

In de Zwitserse Alpen, op 2500 meter boven zeeniveau, is een enorme zonne-energie-installatie te vinden. De Muttseedam is bedekt met 5000 zonnepanelen en wekt daarmee 3,3 miljoen kilowattuur elektriciteit per jaar op, waarvan de helft in de winter.

Het plaatsen van het zonnepark bovenop de berg zorgt ervoor dat de opwek van zonne-energie gelijkmatiger over de seizoenen verdeeld is. In de winter hangt er vaak mist over het dal, waardoor  zonnepanelen daar dan weinig energie opwekken. Maar op de bergtop liggen de panelen van de Muttseedam volop in de zon. In de wintermaanden produceren ze bijna drie keer zoveel elektriciteit als de panelen in het dal. Dat sluit goed aan op de elektriciteitsbehoefte, die in de winter hoger is dan in de zomer.

In de wintermaanden produceert de installatie ongeveer drie keer zoveel elektriciteit dan vergelijkbare installaties in het bergdal  | ©Axpo

Op grote hoogte profiteren de zonnepanelen niet alleen van een strakblauwe lucht, maar ook van de kou en de sneeuw. Bij lagere temperaturen werken de panelen efficiënter, en door de reflectie van zonlicht op sneeuw valt er meer licht op de panelen. Ook staat de installatie gericht op het zuiden die daardoor de hele dag zon kan vangen en zijn de panelen gekanteld zodat sneeuw er (meestal) vanaf kan glijden. In winters met hevige buien kan de sneeuw wel blijven liggen, en kan het sneeuwdek zorgen voor druk op de zonnepanelen en een verminderde energieopwek.

Het aanleggen van meer zonneparken in de Zwitserse Alpen wordt door de Zwitserse overheid gestimuleerd met een versimpeld goedkeuringsproces en aanvullende subsidies. Die regeling geldt tot 2025, of totdat er jaarlijks 2 terawattuur in de Zwitserse Alpen wordt opgewekt. Maar niet alle Zwitsers staan achter de komst van zonneparken in de Alpen, onder andere omdat zij de natuur willen beschermen en vinden dat zonnepanelen eerst op zoveel mogelijk gebouwen geplaatst moeten worden, voordat er aan de bergen begonnen wordt.