Hoe bifaciale panelen van Trina Solar kunnen bijdragen aan het verminderen van netcongestie

03.04.2024 Gijs de Koning

Hoe bifaciale panelen van Trina Solar kunnen bijdragen aan het verminderen van netcongestie
©Trina Solar

Trina Solar heeft onlangs de nieuwe lijn voor bifaciale producten uitgebracht. Vertex S+ clear black modules bieden een efficiëntie van 80 procent aan de achterzijde. Een hoog rendement aan de achterzijde van een paneel betekent dat ze breder kunnen worden ingezet. De hoge efficiëntie kan van toepassing komen bij platdakconstructies waarbij de achterzijde van het paneel doordat de weerkaatsing van de zon op het dak ook bijdraagt aan het rendement van het paneel. Een toepassing die nog interessanter is voor bifaciale panelen met een hoge efficiëntie aan de achterzijde is verticale plaatsing.

Verticale plaatsing van zonnepanelen gebeurt veelal bij boeren op het land. De panelen kunnen dienen als hekwerk of in de wei gezet worden waar schapen en koeien grazen. Door de panelen verticaal te plaatsen wordt de belasting op het weidelandschap geminimaliseerd. Omdat de zon ook nog gemakkelijk de grond kan bereiken is de plaatsing van de panelen niet nadelig voor de vegetatie op het landschap.

Adele Yu Zhao, hoofd product solution & marketing bij Trina Solar, legt uit dat de zonnepanelen moeten verder van elkaar af worden geplaatst om te voorkomen dat er schaduw van de ene rij panelen op de volgende rij panelen valt. Een mooie bijkomstigheid hiervan is dat de dieren hierdoor tussen de panelen kunnen blijven lopen en grazen.

Een verticale opstelling voor zonnepanelen kan ook een oplossing bieden voor de netcongestie. Doordat de meeste residentiele zonnepanelen op het zuiden worden gericht is er veel stroom op het net tussen 12:30 en 13:30, wanneer de zon direct op deze opstellingen schijnt. De vele opwek van zonne-energie overdag matcht niet goed met de vraag naar elektriciteit, terwijl deze ’s avonds hard stijgt. Hierbij komt de zogeheten ‘duck curve’ tevoorschijn.

Trina Solar onderzocht het rendement van verticaal geplaatste panelen bij een gesimuleerde opstelling van 226 kilowatt in Utrecht. Volgens dit onderzoek produceert een opstelling op het zuiden in een hoek van 20 graden 36 procent meer energie op jaarbasis dan bij een verticale opstelling, en 19 procent meer dan bij een oost-west opstelling met een helling van 10 graden. Echter ligt de opbrengt bij verticaal geplaatste paneel opvallend hoog na vier uur 's middags. Zie ook de volgende grafiek.

Verticaal geplaatste zonnepanelen bieden dus een mogelijke oplossing voor de duck curve. Verticaal geplaatste panelen wekken meer energie op in de ochtend en namiddag dan een traditioneel geplaatst zonnepanelensysteem. Hierdoor is er dus minder belasting van het net op de momenten dat traditioneel georiënteerde zonne-systemen veel opwekken.

Een ander voordeel van de bifaciale panelen van Trina Solar is dat de glasplaat aan de achterkant zorgt voor meer stevigheid van het paneel en het is uiterst milieuvriendelijk omdat het is gemaakt met meer glas dan traditionele achterplaatpanelen, waardoor de CO2-uitstoot tijdens de productie met 11 procent wordt verminderd.

Zhao kijkt vol verwachting naar de toekomst van PV-modules en de Nederlandse markt. “Ondanks de beperkte hoeveelheid land, is Nederland voorloper op het gebied van zonne-energie. We denken graag mee over hoe we Nederland zo efficiënt mogelijk hierbij kunnen ondersteunen.”