Liander hervat meterplaatsingen

01.09.2022 Jan de Wit

Liander hervat meterplaatsingen
©Liander

Liander moest in april dit jaar stoppen met het verzwaren van elektriciteitsaansluitingen bij consumenten en kleine bedrijven omdat de noodzakelijke elektriciteitsmeters niet meer leverbaar waren. Er worden sinds augustus weer “mondjesmaat” nieuwe meters geleverd, aldus de netbeheerder. Door de aanhoudende leveringsproblemen is de wachttijd opgelopen tot zeven maanden.

Netbeheerder Liander is weer begonnen met het verzwaren van elektriciteitsaansluitingen. Door leveringsproblemen van elektriciteitsmeters was dit lange tijd niet mogelijk, maar het bedrijf heeft de eerste leveringen sinds april ontvangen en verwacht er de komende tijd nog meer binnen te krijgen.

Hierdoor kunnen 11.000 wachtende klanten van de ruim 13.000 klanten, die voor 1 augustus een verzwaring hebben aangevraagd, nog dit jaar een zwaardere aansluiting in gebruik nemen. Nieuwe aanvragen kunnen vanwege aanhoudende leveringsproblemen naar verwachting pas zeven maanden na aanvraag worden ingepland.

“We vragen mensen die langer moeten wachten om te overleggen met hun installateur en te bekijken wat er mogelijk is met de huidige aansluiting. Vaak zijn er met een technische aanpassing meer mogelijkheden dan je denkt waardoor een verzwaring niet direct nodig is”, aldus Charlotte Sanders, directeur kleinverbruik bij Liander.

Volgens Sanders blijven het onzekere tijden omdat Liander nou eenmaal afhankelijk is van fabrikanten voor zijn bevoorrading. “Als er een zending uitvalt heeft dat direct gevolgen voor onze planning.”

Breed scala aan problemen in de supply chain
De lange wachttijden hebben volgens Liander verschillende oorzaken. Zo is de vraag naar netverzwaringen explosief gestegen door netcongestie en de versnellende uitrol van elektrische apparaten zoals zonnepanelen, elektrische auto’s en warmtepompen.

Lees ook: Liander waarschuwt voor oplopende materiaaltekorten

Daarnaast kampt het bedrijf en zijn leveranciers met materiaaltekorten. Ook het wereldwijde tekort aan grondstoffen en chips, stilgevallen productielijnen, haperende logistiek en personeelstekort spelen ook de netbeheerder parten.