Liander hervat meterplaatsingen

01.09.2022 | Nieuws Jan de Wit

Liander hervat meterplaatsingen
©Liander

Liander moest in april dit jaar stoppen met het verzwaren van elektriciteitsaansluitingen bij consumenten en kleine bedrijven omdat de noodzakelijke elektriciteitsmeters niet meer leverbaar waren. Er worden sinds augustus weer “mondjesmaat” nieuwe meters geleverd, aldus de netbeheerder. Door de aanhoudende leveringsproblemen is de wachttijd opgelopen tot zeven maanden.

Netbeheerder Liander is weer begonnen met het verzwaren van elektriciteitsaansluitingen. Door leveringsproblemen van elektriciteitsmeters was dit lange tijd niet mogelijk, maar het bedrijf heeft de eerste leveringen sinds april ontvangen en verwacht er de komende tijd nog meer binnen te krijgen.

Hierdoor kunnen 11.000 wachtende klanten van de ruim 13.000 klanten, die voor 1 augustus een verzwaring hebben aangevraagd, nog dit jaar een zwaardere aansluiting in gebruik nemen. Nieuwe aanvragen kunnen vanwege aanhoudende leveringsproblemen naar verwachting pas zeven maanden na aanvraag worden ingepland.

“We vragen mensen die langer moeten wachten om te overleggen met hun installateur en te bekijken wat er mogelijk is met de huidige aansluiting. Vaak zijn er met een technische aanpassing meer mogelijkheden dan je denkt waardoor een verzwaring niet direct nodig is”, aldus Charlotte Sanders, directeur kleinverbruik bij Liander.

Volgens Sanders blijven het onzekere tijden omdat Liander nou eenmaal afhankelijk is van fabrikanten voor zijn bevoorrading. “Als er een zending uitvalt heeft dat direct gevolgen voor onze planning.”

Breed scala aan problemen in de supply chain
De lange wachttijden hebben volgens Liander verschillende oorzaken. Zo is de vraag naar netverzwaringen explosief gestegen door netcongestie en de versnellende uitrol van elektrische apparaten zoals zonnepanelen, elektrische auto’s en warmtepompen.

Lees ook: Liander waarschuwt voor oplopende materiaaltekorten

Daarnaast kampt het bedrijf en zijn leveranciers met materiaaltekorten. Ook het wereldwijde tekort aan grondstoffen en chips, stilgevallen productielijnen, haperende logistiek en personeelstekort spelen ook de netbeheerder parten.

LiandernetbeheernetbeheerderelektriciteitsaansluitingelektriciteitsmeterCharlotte SandersnetverzwaringZonnepanelenelektrische autowarmtepompenmateriaaltekortengrondstoffenschaarstechipschipstekortpersoneelstekortenergietransitie

Bedrijvenregister

Agenda

Webinar: Esdec calculator training

Logo Esdec
22 maart 2023
11:00 - 12:00
Online

Esdec

Lees verder

Webinar: SMA ShadeFix - Optimalisatie naar een hoger niveau

Logo SMA
22 maart 2023
09:30
Online

SMA

Lees verder

Webinar: Introductie SolarEdge Home Batterij 48V, Home Hub omvormer 3F en Home Backup Interface

Logo SolarEdge Technologies (Holland) B.V.
23 maart 2023
11:00-12:00
Online

SolarEdge Technologies (Holland) B.V.

Lees verder

Webinar: De kracht van overdimensioneren

Logo SMA
24 maart 2023
09:30
Online

SMA

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de zonne-energiesector?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Abonneer nu