Milieuprestatie-eisen voor gebouwen worden aangescherpt

24.06.2024 Gijs de Koning

Milieuprestatie-eisen voor gebouwen worden aangescherpt
©RVO

Demissionair minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Hugo de Jonge meldt in een brief aan de Tweede Kamer dat de milieuprestatie-eisen voor gebouwen worden aangescherpt en uitgebreid. De aanscherping moet de verduurzaming van de bouwsector versnellen.

De Milieuprestatie Gebouwen (MPG) is een maatstaf die inzicht geeft in de duurzaamheid van de materialen die worden gebruikt bij de bouw. Doormiddel van een berekening wordt er een waarde gekoppeld aan een bouwplan. Sinds januari 2018 kent de MPG een grenswaarde van 1,0. Deze werd aangescherpt in juli 2021 en nogmaals in oktober 2023. Zo wordt de MPG stapsgewijs aangescherpt om deze uiterlijk in 2030 te halveren.

De Jonge stelt in de brief voor om de milieuprestatieberekening te baseren op dezelfde 19 milieucategorieën als in de Europese richtlijnen en daarnaast voor landgebruik en waterschaarste milieudata op te nemen. Ook komt er een soepelere milieuprestatie eis voor kleine woningen omdat deze anders “onevenredig zwaar” wordt, stelt De Jonge.

De aanpassingen verbeteren ook de milieuprestatie van hout- en biobased bouwproducten.

Eerder sprak men in de Tweede Kamer over 13 milieu categorieën maar dat wil de Jonge toch graag uitbreiden tot 19 want “onder de 6 additionele milieucategorieën zitten enkele milieucategorieën, die een grote bijdrage leveren aan de verduurzaming van de bouw: toxiciteit en fijnstofvorming”, aldus De Jonge.  

Zonder deze categorieën wordt de kans groter dat er bouwproducten op de markt blijven en komen met een hoge toxiciteit.

Al eerder werden er energiedragers opgenomen in de berekening voor de MPG waarmee de negatieve invloed van de bouwmaterialen van zonnepanelen werd ingeperkt door de opbrengst aan energie mee te nemen in de berekening. Deze nieuwe berekening gaat per 1 juli 2024 van kracht.

 De nieuwe regels zijn beoogd om per 1 juli 2025 in werking te gaan treden.