Nieuwe stikstofmaatregelen zullen ook invloed hebben op energietransitie

23.01.2025 Evelien Schreurs

Nieuwe stikstofmaatregelen zullen ook invloed hebben op energietransitie

“Duurzame-energiebedrijven zijn bang dat de uitspraak in de stikstofzaak van Greenpeace de energietransitie stillegt”, schrijft NRC. Veel (bouw) projecten zullen geraakt worden door nieuwe stikstofregels, óók duurzame projecten.

Gisteren oordeelde de rechtbank dat de Nederlandse Staat meer maatregelen moet nemen om de neerslag van stikstof in de natuur te beperken. Die maatregelen kunnen ook doorwerken in projecten rondom duurzame energie.

Volgens de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE) valt het beetje stikstofuitstoot tijdens de bouw in het niet bij de CO-2 besparing die duurzame projecten brengen. De NVDE roept dan ook op om de energietransitie juist in te zetten om stikstofuitstoot te verminderen.

In het NRC-artikel wordt het voorbeeld van aardwarmteproducent Ennatuurlijk Warmte aangehaald, die boringen meestal uitvoert met elektrische installaties, maar soms nog terugvalt op fossiele brandstoffen, bijvoorbeeld wanneer er problemen zijn met netcongestie.

Moeilijkheden bij uitbreiding stroomnet
Hetzelfde kan gelden voor bijvoorbeeld geplande zonneparken, waterstoffabrieken, batterijen of verduurzamingsprojecten van grotere industriebedrijven. Ook de uitbreiding van het stroomnet kan te maken krijgen met stikstofmaatregelen.

Voor de presentatie van de voorjaarsnota in 2023 waarschuwden netbeheerders al voor de remmende werking die stikstofmaatregelen kunnen hebben op elektriciteitsprojecten. In een ingezonden brief vroegen zij toen om een ‘stikstofimpasse’ zodat zij door konden gaan met het uitbreiden van het elektriciteitsnet.

NVDE-voorzitter Olof van der Gaag reageert: “De rechter erkende in zijn uitspraak dat naast woningbouw ook de energietransitie gehinderd wordt door de stikstofimpasse. Dat is extra zonde, omdat meer schone energie juist kan helpen de stikstofemissie omlaag te brengen. Er is nu actie nodig, inmiddels is wel bewezen dat uitstel van stevige reductiemaatregelen de problemen alleen maar groter maakt.”