Eneco verduurzaamt portfolio in turbulent jaar

22.06.2023 Daan Jansen

Eneco verduurzaamt portfolio in turbulent jaar
©Eneco

Eneco heeft 380 miljoen euro winst gemaakt tussen 1 januari 2022 en 31 maart 2023, tegenover 272 miljoen euro over 2021. Het bedrijf verandert de data waarop de jaarcijfers worden gepresenteerd en deelde daarom eenmalig de resultaten over vijftien maanden. Ondanks de oorlog in Oekraïne wist de energieleverancier zijn winst te vergroten, de CO2-uitstoot te verlagen en strategische partnerschappen te sluiten. Volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM) zonder onredelijke klanttarieven te vragen.

Over het verlengde boekjaar van vijf kwartalen heeft Eneco 380 miljoen euro winst gemaakt. Een “stabiel” resultaat volgens de energieleverancier. Door de gestegen energieprijzen moet Eneco hogere tarieven van haar klanten vragen, maar deze waren volgens toezichthouder ACM niet onredelijk.

Lees ook: Tarieven Eneco, Essent en Vattenfall volgens ACM niet onredelijk

Daarbij initieerde Eneco een sociaal incassobeleid, waarvoor het keurmerk Warm Incasseren werd uitgereikt, en droeg het als medeoprichter van SchuldenlabNL en de Nederlandse Schuldhulproute bij aan het bestrijden van energiearmoede. Ook was Eneco mede-initiatiefnemer van het Tijdelijk Noodfonds Energie dat ervoor moest zorgen dat consumenten hun energierekening konden dragen.

Lees ook: Kabinet hoopt noodplan voor hoge energierekening voor Prinsjesdag te presenteren

Veranderend portfolio
Met haar One Planet-plan wil Eneco ervoor zorgen dat het in 2035 al klimaatneutraal zal zijn. In het afgelopen boekjaar daalde de CO2-uitstoot van de energieleverancier in scope 1,2 en 3 met 3,2 megaton naar 10 megaton. Deels ook omdat de aardgasvraag daalde vanwege de hoge prijzen.

Inmiddels is 53 procent van de stroom van Eneco opgewekt met eigen hernieuwbare energiebronnen of ingekocht van duurzame producenten. Daarnaast sluit de energieleverancier nieuwe partnerschappen om zijn eigen portfolio verder te verduurzamen. Zo werd installatiebedrijf Suniverse gekocht, dat opereert onder het label Energie in Huis, om hybride warmtepompen vaak met zonnepanelen zelf te kunnen installeren.

Op het gebied van windenergie werd het windpark Maasvlakte 2 voltooid en richtten Eneco en het Noorse energiebedrijf Equinor het consortium Ecowende op voor een nieuw windpark op zee (Hollandse Kust West) met een verwacht opgesteld vermogen van 760 megawatt. Belangrijk om de stroomleveringen in 2035 volledig CO2-vrij te kunnen garanderen.

Om in de toekomst ook groene waterstof te kunnen produceren en verkopen richtten Eneco en Mitsubishi Corporation vandaag een nieuw bedrijf op: Eneco Diamond Hydrogen. Dit bedrijf zal de deelname van Eneco in het consortium NorthH2 ook voortzetten. Mitsubishi is overigens de grootste aandeelhouder van Eneco.

Lees ook: Eneco ontwikkelt eigen virtual power plant

Ten slotte erkent de energieleverancier dat het stroomnet steeds meer behoefte heeft aan flexibele levering, vraagsturing en opslagvoorzieningen. Eneco is daarom in België begonnen met de ontwikkeling en installatie van grote bedrijfsbatterijen, onder de naam Eneco Business Battery en heeft een eigen virtual power plant ontwikkeld met de naam Myriad.