‘Ondernemers moeten niet ook energie-experts hoeven worden’

31.03.2025 Gijs de Koning

‘Ondernemers moeten niet ook energie-experts hoeven worden’

Netcongestie. Stijgende energiekosten. Bedrijven hebben het zwaar te verduren in de energietransitie. Volgens Netbeheer Nederland staan er momenteel 12.000 bedrijven op de wachtlijst voor een stroomaansluiting. De uitbreiding van het elektriciteitsnet houdt de groeiende vraag naar aansluitingen niet bij, wat leidt tot stagnatie in bedrijfsactiviteiten en investeringen. Dit leidt tot veel vragen bij ondernemers over hoe ze met deze beperkingen toch hun bedrijfsprocessen aan de gang kunnen houden en kunnen blijven groeien.

Veel ondernemers worstelen met de vraag hoe ze hun energieverbruik moeten optimaliseren. “Ondernemers willen vooral ondernemen, ze hebben niet voor energie gestudeerd”, zegt Danny Oosterveer. Samen met Aljo Hartgers lanceert hij de podcast Groene Zaken, waarin bedrijven hun ervaringen en oplossingen delen om door de energietransitie te navigeren. “We willen een platform bieden waar ondernemers praktische inzichten krijgen, zonder dat ze zelf energie-experts hoeven te worden.” Eerder maakte zij al samen de Groene Nerds podcast, die zich focust op de residentiele markt, maar Oosterveer merkt toch dat er voor de zakelijke markt ook veel andere interessante onderwerpen aan te snijden zijn.

Ondernemers lopen vast op energievraagstukken
De uitdagingen voor bedrijven variëren sterk per sector. Een bakker die van gasovens wil overstappen op elektrische ovens heeft een andere uitdaging dan een logistiek bedrijf dat ’s nachts zijn elektrische busjes moet opladen. Daarbij komt dat de regelgeving complex is: zo moeten batterijen op een veilige afstand van werkplekken worden geplaatst, wat de inzet ervan bemoeilijkt.

Sommige ondernemers komen voor onaangename verrassingen te staan. Zo investeerde een bedrijf een ton in een carport met zonnepanelen, om er na plaatsing achter te komen dat het opgewekte vermogen niet kon worden teruggeleverd aan het net. Een ander bedrijf wilde uitbreiden, maar kreeg geen grotere netaansluiting, waardoor groei onmogelijk werd. “Dat soort situaties laten zien hoe belangrijk het is om vooraf goed na te denken over je energievraagstuk,” zegt Oosterveer. “Veel ondernemers realiseren zich niet hoe groot de impact van netcongestie kan zijn tot ze er zelf mee te maken krijgen.”

Creatieve oplossingen en innovaties
Ondanks deze problemen zijn er ook innovatieve oplossingen in opkomst. Nieuwe batterijtechnologieën, zoals gelbatterijen die minder brandgevaarlijk zijn, bieden mogelijkheden om energie lokaal op te slaan zonder strikte veiligheidsbeperkingen. Andere bedrijven zoeken alternatieve energiebronnen: zo wordt biogas uit slib steeds vaker ingezet als lokale energievoorziening, bijvoorbeeld op bouwplaatsen zonder netaansluiting.

Ook slimme technieken zoals verticale zonnepanelen op gevels winnen terrein. Deze panelen leveren vooral stroom in de ochtend en namiddag, precies wanneer de vraag hoog is maar traditionele zonnepanelen minder opwekken. Dergelijke innovaties kunnen bedrijven helpen hun energieverbruik efficiënter af te stemmen op hun behoeften. “Er is zoveel laaghangend fruit,” benadrukt Oosterveer. “Veel oplossingen zijn eigenlijk heel logisch, maar ondernemers hebben nooit de prikkel gehad om zich ermee bezig te houden. Nu moeten ze wel, en dat opent de deur voor slimme innovaties.”

Informatievoorziening als sleutel
Veel bedrijven hebben moeite om door de complexiteit van de energietransitie te navigeren. Daarom is toegankelijke en betrouwbare informatie essentieel. “Onze podcast is een manier om die kennis toegankelijk te maken,” zegt Oosterveer. “We zien dat professionals kritisch omgaan met hun tijd, en een podcast biedt de mogelijkheid om in de diepte te gaan zonder dat het ten koste gaat van hun werkdag.”

Oosterveer legt uit dat de slimme energietransitie erg verschillend is voor veel verschillende bedrijven, terwijl de oplossingen voor huishoudens vaak op elkaar lijken. Oosterveer geeft als voorbeeld een voetbalclub “Op zaterdag, op een wedstrijddag, is het geen probleem als iedereen tegelijk doucht en de zonne-energie die er overdag is meteen gebruikt. Maar doordeweeks ligt dat anders, dan wordt er vaak ’s avonds gevoetbald en is er beperkt of geen zonne-energie beschikbaar. Dan heb je specifieke oplossingen nodig."

Door slimmer om te gaan met energieverbruik en nieuwe technologieën te omarmen, kunnen bedrijven zich beter wapenen tegen de beperkingen van het stroomnet. “We kunnen niet ineens meer windmolens of batterijen neerzetten”, stelt Oosterveer. “Wat we vandaag al wél kunnen doen, is ons gedrag aanpassen en efficiënter omgaan met wat we hebben.”

Oosterveer en Hartgers bespreken hun bevindingen en laat kenners aan het woord in hun aankomende podcast Groene Zaken in de hoop dat luisteraars iets kunnen doen met de informatie. Ze hopen hiermee een steentje bij te kunnen dragen aan de duurzame energietransitie. Oosterveer concludeert: “Wat ik zo gaaf vind aan de energietransitie is dat er twee dingen bij elkaar komen: innovatie en duurzaamheid. Voorheen hadden mensen verduurzaming niet zo in eigen hand, maar toen dynamische tarieven begonnen op te komen viel voor mij het kwartje. Zo kun je zelf aan de slag gaan met je eigen verduurzaming en kunnen we logische oplossingen implementeren om eigen opwek en verbruik van stroom te stimuleren zonder hierin groei te belemmeren.”