Oostenrijks bedrijf introduceert uitvouwbare container met 240 zonnepanelen
19.07.2024 Sjoerd Rispens

Het bedrijf SolarCont heeft een systeem ontwikkeld voor containers met zonnepanelen die volledig uitvouwbaar zijn, om zoveel mogelijk zonne-energie op te wekken. Het uitvouwen van de zogeheten SolarContainer duurt een half uur en deze kan worden vervoerd per schip, trein en vrachtwagen. Waar gaat de container voor gebruikt worden?
“Ons hoofddoel is om de container voornamelijk in te zetten in gebieden waar nog geen zonne-energie wordt opgewekt”, zegt Roman Predl, CEO van SolarCont GmbH. “De huidige piekenergie die hij kan bereiken is 138 kilowatt per uur. In de container is ruimte voor 240 panelen. Gemiddeld kan de container 32 huishoudens van energie voorzien. Maar ook organisatoren van evenementen of zelfs militaire kampen kunnen de container gebruiken.”
Hoe werkt de SolarContainer? “De container kan worden uitgevouwen via een speciale kettingaandrijving”, legt Predl uit. “De ketting is gemonteerd op het onderste frame van de container. De zonnepanelen worden naast elkaar gelegd, één voor één. De kettingaandrijving is vier meter lang. Als alle panelen zijn uitgeklapt, bereiken ze een lengte van 160 meter. En dan kan het opwekken van energie beginnen.”
“Er is veel interesse in de container, vooral uit het Midden-Oosten”, zegt Predl. “Daar zijn de weersomstandigheden zeer geschikt voor de container. Hoe meer zon, hoe beter. Daarom richten we ons niet zozeer op Europa, de weersomstandigheden zijn hier niet zo goed. Misschien gaan we dat in de toekomst wel doen.”
“Een ander voordeel van deze container is dat je hem bij sneeuwval snel weer kunt inklappen en kunt wachten tot de sneeuw voorbij is”, gaat Predl verder. “Of je kunt hem naar een andere bestemming brengen. Het is heel flexibel.” Het bedrijf heeft ook veel aanvragen voor de container uit landen als Ghana en Congo. Ze hebben al meerdere containers verkocht in Oman, waar ze operationeel zijn.
Verwachtingen
Hoe wordt de zonne-energie getransporteerd als deze eenmaal is uitgeklapt? “We hebben een systeem centraal op de container gemonteerd, waar alle leidingen en kabels samenkomen”, zegt Predl.
“Dan is het aan de klant of de energie off-grid of direct in het net gaat”, gaat hij verder. “Het kost ons anderhalve dag om het hele systeem te installeren. Het verkrijgen van de vergunningen duurt langer. Misschien niet in Afrika, maar zeker in andere delen van de wereld. En je kunt de container zo lang uitgeklapt houden als je wilt.”
Het bedrijf verwachtte eigenlijk best wat problemen toen de container werd ingezet in Oman. Maar alles verliep heel soepel. “We verwachtten wat problemen met de manier om de panelen van stroom te voorzien, we wisten niet of de vergrendelingsposities goed zouden werken”, zegt Predl. “Maar dat ging allemaal prima. En we dachten ook dat het moeilijk zou worden in gebieden waar de grond ongelijk is. Maar ook dat viel heel erg mee. Daar zijn we heel blij mee.”
Het bedrijf heeft bij het ontwerp van de container rekening gehouden met extreme weersomstandigheden. “We willen zaken doen in gebieden waar orkanen voorkomen”, zegt Predl. “We hebben coatings om de container te beschermen. Het is ook mogelijk om het buitenste paneel te vervangen door een metalen plaat. Als je het terugvouwt, wordt het beschermd tegen verschillende objecten die er tegenaan vliegen.”
“We werken momenteel aan de productie van tien containers”, zegt Predl. “We proberen altijd drie containers op voorraad te hebben. We hebben de capaciteit om uit te breiden. De interesse is groot, maar we verkopen niet zoveel containers als we aanvankelijk hadden verwacht. We willen natuurlijk meer verkopen.”
Zal de container in de toekomst nog een upgrade krijgen? Dat durft Predl nog niet te zeggen. “We hebben daar wel wat ideeën voor, maar of we die toepassen hangt voornamelijk af van wat de klant wil. We zijn voor nu tevreden met de realisatie van de container”, besluit hij.