Slim stroom delen blijkt moeilijker dan gedacht, sprake van ‘enorme domper’
02.02.2024 Jan de Wit
Uit een recente analyse van TenneT blijkt dat de belastingprofielen van het regionale en hoogspanningsnet niet altijd overeenkomen. Hierdoor is er ook piekbelasting op de hoogspanningsnetten buiten de ochtend- en avondpiek en zullen energiehubs in de Flevopolder, Gelderland en Utrecht voorlopig maatwerk worden, in tegenstelling tot een verwachte behoorlijke extra netruimte. Een “enorme domper” volgens VNO-NCW Midden.
Om netcongestie te verminderen in de Flevopolder, Gelderland en Utrecht heeft TenneT een analyse gemaakt van de verschillende belastingprofielen van het regionale en hoogspanningsnet van bedrijven die mogelijk gezamenlijk een energiehub kunnen vormen. Hieruit blijkt dat de profielen lang niet altijd overeenkomen, ook buiten de ochtend- en avondpiek voor piekbelasting zorgen en dat deze pieken moeilijk te voorspellen zijn.
Flexibele contracten zijn hiervoor volgens TenneT “niet voldoende effectief” omdat de impact van de weersomstandigheden op de elektriciteitsproductie met windmolens en zonnepanelen en internationale elektriciteitsstromen zich moeilijk in tijd laten verplaatsen. Hierdoor biedt het verplaatsen van elektriciteitsverbruik tijdens de dag weinig ruimte biedt voor extra elektriciteitsverbruik door grootverbruikers.
Energiehubs in de Flevopolder, Gelderland en Utrecht blijven hierdoor ook maatwerk en vereisen specifieke flexmaatregelen om het totale verbruik niet op te laten lopen. Een energiehub mag immers alleen worden aangesloten wanneer deze het regionale en het hoogspanningsnet niet overbelast.
Marcel Hielkema, voorzitter van VNO-NCW Midden, noemt het “een enorme domper” omdat veel van zijn leden – op verzoek van de overheid en netbeheerders – hiermee juist bezig waren. “Dit raakt veel van onze leden en de bedrijventerreinen waar we sinds meer dan een jaar werken aan slimme oplossingen om energie te delen. Dat kan nu nog slechts minimaal. Voor de netverzwaring rond is zijn we jaren verder en juist slimmer met stroom omgaan is broodnodig voor de toekomst.”