SolarWatt: Onze thuisbatterij is veilig
02.12.2020 Norbert Cuiper

Huishoudens met zonnepanelen gaan straks hun zonnestroom opslaan in thuisbatterijen, verwacht directeur Erik de Leeuw van SolarWatt Benelux. Hoe staat het met de veiligheid van de batterijen?
In elektrische auto’s, in mobieltjes of als opslagmedium voor stroom: batterijen worden steeds vaker toegepast. Met de afbouw van de salderingsregeling wordt het ook aantrekkelijker om zonnestroom thuis op te slaan. Dit betekent ook dat veiligheid om de hoek komt kijken. “Veiligheid is voor ons het belangrijkste uitgangpunt voor de ontwikkeling van batterijen, zegt Erik de Leeuw, algemeen manager van SolarWatt Benelux, dat de thuisbatterij MyReserve verkoopt. “Veiligheid is het allerbelangrijkste. Daaraan doen we geen enkele concessies,” aldus De Leeuw.
Wat doet SolarWatt om batterijen veilig te maken?
De Leeuw: “Batterijen moeten eerst diverse testen doorlopen voordat ze op de markt verschijnen. Dat gebeurt op elk detailniveau. Om een batterij te testen op oververhitting beschikt elke cel over een temperatuursensor. Zo kunnen we de temperatuur meten in diverse onderdelen van de batterij, zodat we oververhitting voor kunnen zijn. De separatoren (een separator is een scheidingswand tussen anode en kathode, red) zijn van keramisch materiaal. Dat is bestendiger dan kunststof separatoren die bij oververhitting kunnen smelten. Dat gebeurde een keer bij de S7 smart phone van Samsung met een lithium-ion accu die in de brand vloog.”
Is de manier van laden van invloed op de levensduur?
“Ja. De meeste thuisaccu’s beginnen vroeg in de ochtend, zodra er meer zonne-energie wordt opgewekt dan gebruikt. De accu’s worden voor de middag volledig opgeladen en blijven de hele dag in de maximale laadstatus staan. Hierdoor verouderen de cellen snel en wordt de levensduur van de accu verkort. Onze thuisbatterij My Reserve werkt volgens een andere laadstrategie. De batterij wordt meer gespreid over de dag opgeladen, waardoor hij pas kort voor zonsondergang volledig is opgeladen. Daardoor gaat de accu langer mee dan concurrerende thuisbatterijen.”
De MyReserve is ook slim. Hoe is het gesteld met de ict-veiligheid?
“De MyReserve kan niet gehackt worden, omdat de thuisbatterij niet aan het internet hangt. De datacorrectie is gewaarborgd door toepassing van een SSL-protocol. Daarnaast is het batterij-managementsysteem volledig gescheiden van de aansturingsinterface (API), waardoor externen niet van buitenaf in het systeem kan komen. Dat heeft ook een nadeel: technici moeten naar de plek van de batterij komen om hem na een storing weer aan de praat te krijgen. Uit het oogpunt van ict-veiligheid is dit de beste oplossing. Wel komt er vraag vanuit de zakelijke markt om dit meer los te laten, voor handel in energie en netbeheer. We verwachten in 2021 met een oplossing te komen.”
Wat voor plannen heeft u voor de toekomst?
“Ik zou graag zien dat we systemen meer met elkaar integreren. Als we in de toekomst zonnepanelen plaatsen zonder opslag helpt dat niet met de energietransitie. Dan ontstaan er allerlei problemen zoals netcongestie. Opslag is een manier om daar slimmer mee om te gaan. Deze optie moeten we nu al meenemen bij het installeren van zonnepanelen. SolarWatt is daar niet de enige in, ook netbeheerders zijn bezig met prikkels om zelfconsumptie van zonnestroom te stimuleren. De overheid heeft daar ook een belangrijke rol in. Als we deze systeemintegratie niet toepassen hebben we een probleem. Dat moeten we voor zijn door na te denken over opslag van zonnestroom.”
Wat voor innovaties kunnen we verwachten van SolarWatt?
“De koppeling met software-oplossingen wordt ingebouwd in onze producten, met opties voor opslag en andere manieren om het eigen verbruik te stimuleren. Ook bij de grotere, zakelijke aansluitingen bieden we peak shaving opties met accu’s aan, evenals software-systemen om te handelen in energie uit accu’s. Door de koppeling met de energiemanager zijn de accu’s aan te sturen. Hierdoor kunnen gebruikers slimmer omgaan met hun energie. Zo kunnen huishoudens met een elektrische auto hun energiegebruik optimaliseren. Bijkomend voordeel is dat ook de levensduur van de batterij toeneemt. Het mes snijdt dus aan meerdere kanten.”