TenneT lost netcongestie in Noord-Brabant en Limburg op
09.09.2022 Jan de Wit
Door middel van spitsmijden, een vorm van congestiemanagement, kan het hoogspanningsnet in Noord-Brabant en Limburg intensiever worden benut, dat meldt TenneT. Er komt ongeveer 1.700 megawatt aan extra ruimte beschikbaar, vergelijkbaar met tien keer het vermogen van de stad Maastricht. Dit biedt mogelijkheden voor zowel grote verbruikers als grote leveranciers als wind- en zonneparken.
In Limburg en Noord-Brabant was in juni een voorlopige pauze ingelast voor nieuwe aansluitingen vroegen op het elektriciteitsnet, voor grootschalige afname en opwek van elektriciteit. Ook verzwaringsverzoeken konden niet worden aangenomen. Er bleek te veel netcongestie.
Lees ook: Energy Storage NL verbaast zich over houding netbeheerders
Volgens TenneT was er een grote toename aan aanvragen van industriële partijen om te elektrificeren, initiatiefnemers van batterijen, producenten van duurzame energie en een groei van het aantal laadpalen en warmtepompen.
Door netgebruikers te vragen om op drukke momenten het net te ontlasten (spitsmijden) tegen een vergoeding, ontstaat er ruimte voor nieuwe aansluitingen. Met deze vorm van congestiemanagement komt er ongeveer 1.700 megawatt extra capaciteit beschikbaar op het elektriciteitsnet.
Transportcapaciteit geen vanzelfsprekendheid meer
Voor nieuwe aansluitingen en verzwaringen komt er 72 megawatt beschikbaar. Hiermee zouden TenneT en de regionale netbeheerder Enexis “in principe” hun wacht- en interesselijst af kunnen werken. Afhankelijk van de locatie waar de capaciteit vrijkomt en of dit aansluit op de vraag.
Voor de aanvragers van zonneparken en windmolens komt er 960 megawatt aan extra capaciteit bij. De wacht- en interesselijst voor grote producenten van hernieuwbare energie kan hiermee niet worden gesloten.
“Volle netten mogen ons vestigingsklimaat en onze duurzaamheidsambities niet in de weg staan. Daarbij zullen we als maatschappij ook meer rekening moeten gaan houden met de beschikbaarheid van energie”, stelt Ben Voorhorst, speciaal coördinator netcongestie namens het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.
“Het is geen vanzelfsprekendheid meer dat er op het elektriciteitsnet op elk moment van de dag voldoende transportcapaciteit beschikbaar is. Zowel producenten als verbruikers zullen in de toekomst mee moeten werken om het net te ontlasten op drukke momenten.”
TenneT gaat parallel contracten sluiten met partijen die willen bijdragen aan spitsmijden en het nieuwe systeem implementeren. De netbeheerder denkt het nieuwe systeem in december operationeel te hebben.