Vraag naar verduurzamingsmaatregelen daalt, bedrijven vrezen verlies van personeel
28.10.2024 Sjoerd Rispens
Een groot deel van de bedrijven die zonnepanelen installeren vrezen een leegloop van arbeidskrachten. Dat blijkt uit een inventarisatie van onder meer de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie.
De vraag naar verduurzamingsmaatregelen in de gebouwde omgeving is in 2024 met maar liefst 44 tot 70 procent gedaald ten opzichte van vorig jaar, zo blijkt uit vraagcijfers van branches. Consumenten ervaren zwabberend beleid, waardoor ze verduurzaming van hun huis uitstellen.
“Er dreigt vakkennis verloren te gaan bij honderden mkb-bedrijven,” zegt Olof van der Gaag, voorzitter NVDE. “Terwijl deze werknemers graag keihard door zouden werken om huizen comfortabeler te maken en energierekeningen te verlagen. Dat zou helpen om de klimaatdoelen wél te halen en om minder afhankelijk te worden van aardgas uit onbetrouwbare landen.”
De NVDE, die de inventarisatie uitvoerde met Vereniging Warmtepompen, Holland Solar, VENIN en Stichting Warmtenetwerk, roept de regering op om het vertrouwen in de energietransitie te herstellen en doet daar een aantal voorstellen voor. Zo stelt de NVDE voor om met de 1,8 miljard euro die nu voor de verlaging van aardgasbelasting wordt uitgetrokken om de huizen van 110.000 gezinnen in energiearmoede te verduurzamen. Tevens wil de NVDE aandacht voor het stimuleren van het eigen gebruik van stroom van zonnepanelen.